10 måsten innan du dör

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Bild: Louise Winberg
Foto: lirr, medlem sedan 2006
Foto: lucid, medlem sedan 2006
Den dag du som en gammal man eller kvinna sakta somnar in, så är det skönt att veta att du gjort allt du velat i livet. Här är tio asiatiska höjdare att skriva upp på att göra-listan.

Asien är sprängfyllt med äventyr. Det finns bländande naturupplevelser på stranden, i bergen och i havet. Här finns fascinerande städer, exotiska kulturer och glassiga lyxhotell. Börja bocka av listan redan på nästa semester!

1. Vandra i Himalaya, Indien

I norr gränsar Indien till den väldiga bergskedjan Himalaya. Här hittar du bergsbyar som bjuder på osannolikt vackra vyer, otaliga vandringsleder och små tempel och kloster bland vita bergstoppar. Det går många arrangerade resor med vandringar i Himalaya som du bokar hemifrån. Två områden som är populära utgångspunkter är Uttaranchal väster om Nepal och Sikkim öster om Nepal. Båda områden gränser till Tibet och har en unik atmosfär olikt övriga Indien.

2. Tecermoni i Japan och Tokyo

Japansk teceremoni är en kulturtradition som är en konstart, rotad i den japanska kulturen och religionen. Det serveras oftast till ett mindre antal gäster i ett tehus, särskilt för ändamålet. Teet är en form av grönt te, så kallat Matcha, i pulverform som vispas ut.

Under Japanbesöket, passa även på att besöka Tokyo. En kosmos av japansk kultur blandat. Besök västra delarna med området Harajuku, som blivit centrum för ungdomskulturen i Japan och strosa genom Yoyogiparken som kan jämföras med Central Park i New York. Flyg går direkt till Tokyo. Det går både inrikesflyg och bra kommunikationer med tåg inom Japan.

3. Siam Reap med Angor Wat

Siam Reap är en liten stad i Kambodja som ligger några kilometer från tempelområdet Angkor. Fram till 1400-talet var Angkor Kambodjas huvudstad. Husen och palatsen som var av trä, är borta sedan länge. Hus av sten reserverades åt gudarna.

Här hittar du helt fantastiska tempel, en bit unik historia. Ett av de häftigaste är nästan de delar av tempelområdet där djungeln fått gå fram och jättelika träd huserar bland stenruinerna. Du flyger först till Bangkok, sedan går det reguljärflyg till Siem Reap. Det går även bussar, men det är många som gjort business i att lura turister och vägarna mellan Thailand och Siam Reap är riktigt dåliga. Många hotell och vandrarhem har gratis transfer från flygplatsen om du har bokat i förväg.

4. Gå på Kinesiska muren

Kinesiska muren är med på UNESCO:s världsarvslista och började byggas cirka 300 år före Kristus som skydd mot nomadfolk. Den är helt galet lång, nämligen 6000 kilometer! Den är mellan sju till tio meter hög och som mest sju meter bred, försedd med 24 000 vakttorn. Du tar dig hit genom att flyga till Beijing, huvudstaden. Det går också många arrangerade resor till Kina.

5. Simma med en valhaj

I Thailand finns flera möjligheter till underbar dykning. Koh Tao är dykningens ö i Thailand. Här ligger ställena på rad som erbjuder kurser i att ta dykcertifikat. Det är viktigt att du väljer ett ställe med internationell kvalitetsstandard. De flesta i Asien är certifierade via PADI men en annan stor är SSI.

Utanför Koh Tao finns fantastiska, färggranna och nästan overkliga korallrev. Här finns ett rikt undervattensliv och åker du ut på en tur till Chumpon Pinnacle finns chans till att se den magnifika valhajen.

Emellanåt ser man spåren av nedskräpning och miljöförstöring i vattnen kring de thailändska öarna, i form av döda korallrev och skräp. Det är fruktansvärt att se och det är viktigt att man som turist tar sitt ansvar, inte rör några fiskar eller koraller under vattnet, är försiktig med att inte förstöra något och inte skräpa ner. Flyg går till Bangkok. Ta dig sedan vidare med buss och båt.

6. Hängmatta på altanen på Perhentian

I Malaysias sköna ö-värld hittar du bungalowhäng när det är som bäst. Perhentian Islands består av två öar, Besar och Kecil, där den första är mer resortorienterad. Kecil har ett antal bungalowbyar och en lång smekande sandstrand. Här finns också fantastisk dykning med havssköldpaddor, moränor och hajar. Du tar dig hit med flyg till Kuala Lumpur och sedan buss till Kota Bahru. Därifrån går det båt ut till öarna.

7. Singapore Sling på Raffles

Drick drinken på lyxhotellet där den föddes. Singapore sling uppfanns någon gång mellan 1910 och 1915 på Raffles i Singapore, av bartendern Ngiam Tong Boon. Originalreceptet innehåller gin, körsbärslikör och Benedictine. Drinken skakas, hälls upp i ett glas och toppas med club soda. Flyg går direkt till Singapore.

8. Åka på tigersafari i Indien

Sawai Madhopur (tidigare Ranthambore National Park) är ett naturreservatsom ligger cirka 3,5 timmar med buss söder om Jaipur. Parken var ursprungligen maharadjans privata jaktmarker – idag är området på cirka 400 kvadratkilometer bland annat hem för ett 40-tal bengaliska tigrar. Här kan du hänga med på viltsafari i öppna jeepar. Du bokar enklast resan med en bra safariarrangör hemifrån.

9. Se soluppgången från Borobudur

Den 1200-åriga buddistiska kulturskatten Borobudur på Java, som är en ö med lite turism. Du når Borubudur från Yogyakarta, liksom de flesta andra historiska monument på ön. Soluppgången här är utöver det vanliga. Anledningen är att Java ligger nära ekvatorn och solen är som en enorm glödande apelsin.

Av Indonesiens flera tusen, vackra öar, är Java den naturliga mittpunkten – inte bara geografiskt, men också politiskt och kulturellt. Landskapet är väldigt varierande och otroligt vackert. På Java hittar du ett enkelt byliv, underbara stränder, fantastisk natur och imponerande vulkaner. Hit kommer du genom flyg till Jakarta eller Bandung eller flyg med mellanlandningar till Yogayakarta.

10. Smekmånad på Maldiverna

Maldiverna är det perfekta romantiska resmålet. Om bröllopsklockarna någon gång klämtar så kan det mest fantastiska vara att kombinera bröllop och smekmånad på Maldiverna. Flera av öarna är så kallade hotellöar vilket innebär att du endast får vistas på dem om du är gäst på hotellet som äger ön. Varje resort har en egen fantastisk strand. Här är det inte meningen att man ska göra så mycket. Ligga under en palm och se bladen vaja i den ljumna brisen, känna sanden mellan tårna och äta goda middagar i fackelskenet på stranden.

Det är lättast att boka resan via en arrangör. Det är inte charter i
den klassiska bemärkelsen, eftersom det inte finns några representanter på plats annat än de lokala. Men du bokar enkelt via bolag som Ving, Apollo och Fritidsresor.

Hitta billiga resor till Indien här.


Flyg till Bangkok
Flyg till YogayakartaFlyg till Kuala LumpurFlyg till TokyoFlyg till SingaporeFlyg till Beijing

Annonser:

Fler äventyr i Asien