Vaccination för charter till Turkiet?

Av Mikki
30 apr. 2008 09:55
Visningar: 34271
Jag vill veta vilka "rekommendationer" det finns för vaccinationer för 1-veckas charter till Turkiet.
Finns det några generella rekommendationer?
Vi ska bo på All Inclusive och jag har ju sett nån TV-reklam att man ska vaccinera sig efter som man kan bli sjuk av saker man äter o dricker även på charter.
2004 var vi på Kreta och barnen lyckades få Salmonella till hemresan och det var INTE kul!
Väl hemma kunde vi inte umgås med folk p åflera veckor.
Jag förstår att man inte kan undvika detta, men är det nåt mna borde vaccinera sig mot?
Av Mpc
30 apr. 2008 11:17
prova Probiotika. eller Symbioplex. fins att köppa i hälsokostaffärer. är ett medel med olika stammar av "goda" bakterier tex Lactiplus.

sen fins jo Dukoral och är ett vaccin d.v.s ett Läkemedel mot i första hand Koli bakterier.
Av Ziesta
30 apr. 2008 11:20
Finns Trevis också på Apoteket som man tar i förebyggande syfte mot turistdiarré.. Vet inte hur mycket det hjälper egentligen.. Jag blev inte sjuk då jag var i Marocko för ett tag sen.. å andra sidan blev inte mitt ressällskap heller sjuka och de åt inte Trevis..
Av Energi
30 apr. 2008 17:03
Tycker att du ska ta mot hepatit a. Det räcker i 20 år
Av Legusta
30 apr. 2008 20:27
Jag har skrivit om Vaccinationer tidigare här på Reseguiden men det tål att upprepas oavsett vilket resemål du skall göra.

* Vaccination !
Allmänt kan man säga att när du reser utomlands bör du vara vaccinerad mot Hepatit A (smittsam gulsot), difteri, stelkramp och polio. Och detta gäller även Turkiet i synnerhet om du håller dig till turistorterna.

Tänk även på att även skydda dig mot magsjuka och sexuellt överförbara sjukdomar.

* Vilket skydd ger vaccinet ?

- Polio: 100 procent, om man har tagit fyra sprutor. Polion är nästan utrotad, riskområden är Indien, Pakistan, Bangladesh och Afrika. Poliovirus sprids främst med förorenat vatten.

- Stelkramp: 100 procent. Orsakas av en bakterie som finns i jord och smittar via öppna sår. Smittar alltså inte mellan människor.

- Difteri (äkta krupp): 90–95 procent. Skyddet avtar med tiden. Efter 20 år bör man förnya vaccineringen. Smittar med saliv, när man t ex dricker ur samma glas som en smittbärare.

- Kolera: 70–80 procents skydd mot kolera, och cirka 50 procents skydd mot turistdiarré. Kolera sprids i förorenat vatten.

- Hepatit A: 100 procent. Orsakas av virus som sprids i förorenat dricksvatten.

- Hepatit B: 95 procent. Virus som sprids sexuellt och med blod.

- Tyfoidfeber: 70 procent. Orsakas av bakterie som sprids med vatten och mat.

- Japansk encefalit: Nästan 100 procent. Svår sjukdom med hög dödlighet, men det är sällsynt att turister drabbas. Sprids av myggor.

- Malaria: Vaccin finns inte. Läkemedel mot malaria skyddar inte från smitta men hindrar sjukdomen från att utvecklas. De ska börja tas innan man åker och måste tas under hela resan och en tid efter hemkomsten. Men även den som tar malariamedel enligt föreskrifterna, och blir smittad, kan bli sjuk när medicineringen upphör.

Vaccination av barn mot difteri, stelkramp och polio infördes i Sverige 1953-55. Om man är osäker på vilka vacciner man har fått, bör man prata med en läkare innan man reser.

Läs mer:
http://www.smittskyddsinstitutet.se

Källor: Bengt Normann, smittskyddsläkare, Mats Wahlberg, professor samt Smittskydds­institutet och Socialstyrelsen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Och jag måste delger er ett tips som jag också skrivit om tidigare till alla "Allergiker" !

KillerPeanut.com erbjuder gratis översättningar för människor med mat allergier. Tala om vad för allergi du lider av och vilket språk du önskar att översätta till och du erbjuds ett allergi nödkort med hjälpfull översättning på engelska och det aktuella språket du önskar översatt till för restaurangpersonal, doktorer och flygpersonal.

Superbra websida !
http://www.killerpeanut.com
Av Jojes
30 apr. 2008 20:33
Vi vaccinerade oss mot hepatit A innan vi åkte till Turkiet -06. Käkade även Trevis som man köper på Apoteket. De hjälper mot turistmage. Vi klarade oss från magproblem.Men det som är allra viktigast är att tvätta händerna ofta. Käkade även Trevis i somras när vi var på Zakynthos. Inga magproblem då heller. Hoppas ni slipper salmonella på er charterresa. / Jojes
Av Legusta
30 apr. 2008 22:01
* Ytterligare råd för god hälsa på resande fot
När du väl har klarat av vaccineringen och är på plats på ditt resmål, betyder det inte att du är helt immun mot allt och att du kan äta och dricka allting utan att tänka dig för. Kranvatten bör till exempel inte drickas i de flesta länderna i Asien eller Afrika (eller vissa av de sydeuropeiska länderna). I flera länder i Sydamerika och Centralamerika kan det även vara tillrådligt att inte dricka kranvatten.

Kranvatten går dock att dricka om det är kokt, eftersom bakterierna dör vid kokning. På de platser där man inte bör dricka kranvatten, finns vanligen buteljerat vatten att köpa (de som bor i landet kan inte heller dricka kranvattnet). Vattnet säljs då vanligen i enliters plastflaskor och kostar till exempel i Asien ungefär 1-2 kronor per flaska.

Däremot behöver du inte nämnvärt oroa dig för att borsta dina tänder i kranvatten eller för att ha is i groggen. Risken för att du skall bli sjuk på grund av detta är väldigt liten.

När det gäller mat, så är ett grundråd att den skall vara ordentligt kokt/stekt och att den skall vara rykande het när du får den på tallriken. Således kan du även med god aptit äta mat från gatustånd, där de tillagar maten direkt till dig och du får den rykande het (ett välbesökt gatustånd betyder vanligen att maten är bra).

* Hjälp att hitta mottagning
Billigast brukar det bli att vaccinera sig på ett sjukhus och då är det oftast dess infektionsklinik som sköter detta. Kontakta ditt närmaste sjukhus för att höra om de utför vaccinering (i Stockholm gör tyvärr inga sjukhus det). Även vårdcentraler brukar ha fördelaktiga priser. Privata vaccinationsmottagningar är i många fall dyrare.

Om du vaccinerar dig genom landstinget, brukar de ofta ta ut en besöksavgift och sedan får du betala en avgift för varje vaccin.
Grundvaccination rekommenderas för stelkramp till alla svenskar. Det består av 3 doser givna inom ett år. Efter 10 år ges en 4:e dos, därefter ges en 5:e dos efter ytterligare 30 år. Man i stort sett räkna med att alla som följt de svenska barnvaccinationsprogrammet har skydd till 40-års åldern, men då behöver en påfyllnadsdos.

Läkemedlen kan bara anskaffas på mottagning och som du behöver för grundskyddet är: Dukoral: 322 kr (Kolera,turistdiareé), Hör efter (Stelkramp, Difteri), Imovax: 108 kr (Polio), Havrix: 288.50 kr, Avaxim: 283.50 kr, Twinrix: 371 kr, (Hepatit A-virus)

När du vet vad dom heter kan du ringa runt för bästa pris.
Priserna är från Fass och bara riktlinjer för mottagningarna att följa.
3 maj 2008 18:56
Hepatit A kan vara bra att ha vaccinerat sig mot. Sedan gäller det sunt förnuft. Inga maträtter som stått i värmen en hel dag. Vatten på flaska. Tvätta händerna! Ta med våtservetter, så kan man alltid torka av händerna. Immodium finns att köpa på apoteket och det bör man ha med i sitt reseapotek. Sunt förnuft och god hygien håller nog de flesta bakterierna borta.
Ha en skön semester och lev som ni brukar!