Rånad i Tunis

11 juni 2010 11:08
Visningar: 1478
Åkte med en kompis från Hamamet till Tunis för att titta på den stora marknadshallen. Jag tålde ej doften och gick därför ut för att vänta på min kompis vid stora ut/ingången. Stor trängsel varför jag ställde mig lite avsides på en trottoar för att kunna se när min kompis kom ut. Det dröjde ca 10 minuter och vi började gå därifrån. Efter några meter blev jag trängd av 3 killar och plötsligt hade jag rånats på min plånbok och de sprang åt olika håll. Jag ropade på ett par poliser och fick följa med till en polisstation där de verkade måttligt intresserade - de tog alla uppgifter och meddelade att de skickat uppgifterna till en polisstation i Hammamet via nätet. Med hjälp av min kompis ringde vi till Stockholm och spärrade alla konton. Vid ankomsten till vårt hotell tog jag kontakt med Wing för att få hjälp att komma till en polisstation men meddelade de att de ej hade tid att visa utan jag fick själv söka upp en station. Det visade sig då att inget av rapporten hade skickats till Tunis och polismannen sade bl a "du är inte i Sverige nu här kan vi göra några överföringar så polisen i Tunis hade helt enkelt ljugit för att komma ifrån ärendet. På polissttationen fick jag se en polis misshandla en av fyra införda handbojade ynglingar som hade stulet en moped. Så småningom efter ca en timme fick jag de intyg jag hade begärt till mitt försäkringsbolag. Resan omfattade en vecka och de 3 sista dagarna till-
bringades i stort sett i lägenheten. Jag hade på plats påtalat för Wings representant att jag var mycket missnöjd för att jag ej hade fått någon hjälp och vid hemkomsten anmälde jag ärendet till RN och krävde viss ersättning men efter några veckor kom avslaget där Wing uttalat sig om att de ej hade kunnat göra något mer än de hade utlovat lån vilket jag hade avböjt. Det är definitivt slutrest till Tunisien trots att de 2 föregående gjorda resorna till Sousse varit bra.
11 juni 2010 19:52
Vad tråkigt att bli utsatt för nåt sånt när man är iväg och ska ha det gott och trevligt och jag kan ju förstå att du känner som du gör även om det säkert är minst lika stor risk att bli rånad på vilket annat turistmål som hellst.

Tunisien är väl inte vårat favoritresmål heller men det beror på helt andra saker som taskig turistföda i just Hammamet och vriden kvinnosyn hos många män i området men som sagt så kan jag förstå att det säkert är lätt att tappa lusten att besöka ett land igen om man blivit utsatt för nåt sånt här även om det knappast har med det landet ifråga att göra,jag kan tänka mig att det blir en massa krångel så den resterande delen av resan är spolierad förståss.

Hoppas hur som hellst att du får ett fortsatt fint och roligt resande och sannolikheten att du skulle bli utsatt för nåt liknande den närmsta framtiden är väl inte särskilt stor.
ha det gott mvh. Bosse.
Av Ynwi
11 juni 2010 21:11
Ja, det kan hända lite varsomhelst ... mig hände det i Rio de Janeiro. Det är en mycket vacker och intressant stad, som dessutom är mycket STOR. Efter ett par dagar där fick jag känna på Rios andra och mörkare sida. Jag blev utsatt för två rån / råntillbud.

Vid första tillfället i Leblon (strax väster om Ipanema ) smög det upp två välväxta killar i 25-årsålder bakom mig. Först ryckte den ene killen våldsamt i min dagsryggsäck, medan den andre (som jag såg i ögonvrån) såg ut att vara i färd med att göra ett utfall mot mig. Jag beslöt då att släppa ryggsäcken (eftersom jag hade med mig nästan hela reskassan i ett osynligt midjebälte innanför byxorna). Killarna nöjde sig med ryggsäcken och småsprang därifrån. Det var ju inget mer jag kunde göra åt sitiationen än att gå därifrån och polisanmäla den. ( Hade jag sprungit ikapp en av killarna, så hade väl den andre kommit och hjälpt den förste och jag hade förmodligen fått en rejäl omgång och dessutom blivit rånad på mina resterande gömda tillgångar.) Jag blev inte av med så mycket. Det värsta var att bli av med Lonleyplanetboken och mina Sydamerikakartor. Dessutom försvann några kamerabatterier och (tomma) kameraminnen.

Dagen efter kom en kille i 18-20 årsåldern emot mig nära ett stort varuhus. Han kom på kollisionskurs och när han stod en meter framför mig höll han något med ena handen i sin högra ficka ( förmodligen en kniv (stilett)) och sade: "Stop, money" och när jag såg oförstående ut repeterade han dessa två ord (förmodligen de enda två engelska ord han kunde). Jag hade dock ingen lust att bli rånad på nytt, utan sprang iväg med hjälp av en adrenalinkick åt ett håll där det fanns folk. Killen sprang efter mig ett tag, men vände sen och sprang bort åt motsatt håll. Inget lyckat rån den gången alltså.

Dagen efter hade jag tröttnat på Rio och tog bussen till Iguazufallen och därpå vidare till Buenos Aires.

Argentina är mitt favoritland i America del Sur (me gusta Argentina ... )
11 juni 2010 23:40
Just Buenos Aires är den värsta stad vi varit i, blev utsatta för tre liknande rånförsök och såg andra bli av med saker, har dessutom aldrig varit med om att bli varnad för så mycket av så många som i den staden om allt från att hålla hårt i saker och inte visa något av värde till att aldrig åka en vanlig taxi.

Anser definitivt att det har även med länder och städer att göra, socialt förfall, fattigdom, vanstyre, ointresserade, underbemannade och ofta t.o.m. rädda, ibland kurupta poliser o.s.v. Ser man t.ex på städer som New York och Miami som tagit krafttag mot brottslighet och för att öka säkerheten speciellt för turister så är det en enorm skillnad (inte totalt säkert men man känner sig inte utsatt om man inte beger sig till områden man inte borde. Där är ingen som ens ser att Du går med en kamera, mobiltelefon eller annat av något, även ringa, värde. Däremot i Buenos Aires fixerades sakerna ständigt med lystna blickar, ganska obehagligt faktiskt att ständigt behöva tänka på hur man rör sig, vad man visar, vem som är i närheten o.s.v.

Länder som Tunisien finner vi inte intressanta alls att besöka bl.a. p.g.a. nämda kvinnosyn, försäljarmetoder, och rent allmän syn på turister som inte alls lockar oss och det vi såg av Argentina fick oss att aldrig mer vilja besöka Sydamerika (fanns visst fina saker att se och städer som var bättre men har man sett det så är det absolut inte värt en sån lång resa för att se det igen och hade vi visst hur tråkigt och fult (för att vara en så stor stad har den väldigt lite att erbjuda, var där 11 dagar men efter 3 längtade vi efter att dra vidare) Buenos Aires var. Var och en väljer det man trivs med och vi väljer bort det vi inte gillar. Det värsta är nästan den osanna bild som ges av staden, civilicerat, säkert och väldigt billigt, intressant, inget av det stämde lärde vi oss ganska nabbt, men det är ju en smaksak vad man gillar.

Ingen plats är totalt säker, (den som säjer det är otroligt naiv eller korkad (hur många gånger har man inte hört någon säja "Jag var där i två veckor och råkade inte ut för något så Ni kan lungt åka dit utan att vara oroliga. Visserligen såg jag någon bli rånad och hörde om någon som blev misshandlad men det var nog deras eget fel......", sådana kommentarer kommer antagligen även nu men nej vi var nyktra, bara ute på dagtid och runt turistställen där människor rörde sig)) man behöver inte utsätta sig för elände i onödan.
11 juni 2010 23:45
Du kan bli rånad i vilket land som helst, inte bara i Tunisien så för för den saken skull behöver du inte avstå från detta resmål. Jag blev till och med rånad på min kamera i säkerhetskontrollen på flygplatsen i Milano och det är väl en av de platser man minst anar att man skall bli rånad på.
Av Wanneli
23 juni 2010 22:02
Kan nog hålla med om förre skrivare där att rån det händer överallt i världen över - även i Sv... så de kunde lika gärna vart i Sv det hände...
Sedan det andra som sägs om sned kvinnosyn osv...Tn. i mina ögon har nog den mest liberala kvinnosyn i arabvärlden.
För tn. är ett arabland, men jämför man med ex. afgansitan så är det LÅNGT ifrån den syn som de har där....

Men de sant, de annorlunda syn på kvinnan i Tn. än sv. de helt korrekt...
ska ej sitta o försvara tn. som land o deras syn på saker o ting..dock är det det jag har sett o upplevt under de år jag rest (och även bott där) dit...

Sen tycker jag det är väldigt synd att en negativ händelse speglar sig i hela resans upplevelse,(visst de tråkigt utan pengar ,plånbok ,dålig service från ving,osv...de sant...) men att de gör att man avböjer att åka till Tn. för den skull ser jag som synd...Ni "spinalstenos" hade ändå vart i Tn. 2 ggr. tidigare dock i sousse då... och då var det helt ok som jag förstod det som....
Av Ynwi
25 juni 2010 21:21
Jag flög från Landvetter på en veckas sistaminutenresa till Burgas (2795 kr) i Bulgarien. Fick dela rum med en ung västeråsare, på ett hyfsat hotell ( Kristal ) i centrala Sunny Beach. Jag gick ofta längs stranden och två gånger ända in till Nessebar och tillbaka. Bulgarerna var överlag trevliga och många kunde tala både tyska och engelska.
En dag tog jag bussen in till Burgas. När jag steg av kom det fram en man och ville prata med mig. Han tog med mig till en servering, där han bjöd på en öl och talade om sig och sin familj. Han berättade också, att hela familjen skulle ta båten till Istanbul nästa dag. Efter ett tag frågade han mig, om jag hade någon 50-levasedel. Han visade en stor bunt med röda 5-levasedlar ( och i botten hade han röda 1-levasedlar ). Nej, sa jag. Då ville han se hur svenska sedlar såg ut. Jag tog upp en femhundrasedel och fem hundralappar och visade honom. När jag sedan stoppade på mig sedlarna, ville han absolut växla femhundringen till leva. Jag skulle få 150 leva, vilket är något bättre än officiell kurs. Han sade att han skulle få bättre kurs vid morgondagens växling i Turkiet, om han hade svensk valuta eller stora sedlar i bulgarisk valuta. Jag tackade åter nej. Då bad han mig (I beg you ...) för sina barns skull, att jag skulle hjälpa honom med åtminstone 300 kr. Efter många om och men gick jag med på detta. Han fick 300 kr av mig och räknade upp 90 leva framför mig på bordet. Sedelhögen bestod av 15 röda 5-levasedlar och 15 snarlika röda 1-levasedlar. Då kom en man, troligen en kumpan till honom, och frågade mig bakom min rygg, om jag skulle ha en öl till. Jag vände mig mot honom och svarade nej. När jag åter tittade mot bordet med sedelbunten, så låg alla sedlarna där i en tjock bunt. Plötsligt hördes höga röster och allmän kalabalik tycktes utbryta. Jag tog sedelbunten direkt (med en 5-levasedel överst) och vi gick alla snabbt därifrån åt olika håll. När jag efter ett tag stannade till och kollade sedelbunten, så bestod den bara av en 5-levasedel och 15 st 1-levasedlar. När jag vände mig om hade alltså bulgaren skalat bort 14 st 5-levasedlar. Jag hade mot min vilja råkat ut för en svartväxlare och blivit blåst på 200 kr. Jag brukar annars ALDRIG växla svart. Så går det, när man visar lite god vilja och vill hjälpa en medmänniska.
En annan dag åkte jag buss till Varna. Jag gick omkring i staden hela dagen och strax innan jag skulle ta bussen hem hände det. En kille kom bakifrån, fram på min vänstra sida, och började prata med mig. Jag svarade enstavigt ja och nej. Plötsligt kände jag någonting i min högra framficka där jag brukar förvara plånboken (med pengar, pass och kreditkort). Jag stack snabbt ner högerhanden i fickan, för att säkra plånboken och träffade där på en smal hand. Handen ,som visade sig tillhöra en flicka, försvann snabbt och det gjorde ägaren också. Jag avslutade konversationen med killen till vänster med några kärnfulla ord. Han avvek utan något svar. Jag blev betänksam, när jag tänkte på vilka problem jag skulle ha fått, om paret hade lyckats med sitt uppsåt. Det gäller sannerligen att se upp !
26 juni 2010 00:45
Som turist i Bulgarien finns det chanser att råka ut för nästan vad som helst men sol och framförallt bad gör att semesterdagarna blir trevliga. Vi hyrde bil genom vår resebyrå - inget konstigt förutom att vid åtrelämnandet fick man åka och tanka fullt ca 5 mil från hyresplatsen. Staden Varna var en trevlig stad med trevliga människor - på vägen dit träffade vi på björnar dock ej vilda. Det vimlar av svartväxlare och den sprit som serveras verkar "hemkörd" enligt svenska mått. Det finns också möjlighet att gå och spela på "casino" men eventuella vinster försvinner genom "svindyra" drinkar. Ett besök i landet kan dock rekommenderas mest beroende på att besöket blir lite udda - så besök gärna landet men ställ inga stora förväntningar.