Hur undviker man kubmaneter

23 maj 2010 16:25
Visningar: 12392
ja hur undviker man dom? jag har hört att man ska ha röda badbyxor och inte bada när vattnet kommer in...
Av Mpc
23 maj 2010 20:45
fick nästa ta mig för panna vem har sakt det till dig *ASG* ja man kan jo nästa tro vad som vad man vill men att ha röda badbyxsor på sig är ju bara dumt .. om nu man ska tro på något om kubmaneter så hör man folket på orten som är van baddare
24 maj 2010 09:01
Citerat från mpc:
fick nästa ta mig för panna vem har sakt det till dig *ASG* ja man kan jo nästa tro vad som vad man vill men att ha röda badbyxsor på sig är ju bara dumt .. om nu man ska tro på något om kubmaneter så hör man folket på orten som är van baddare
det var ortbefolkningen som sa det till mig... who is laughing now!
Av Theelf
24 maj 2010 09:42
Jag kanske missförstår detta men:

Om du med kubmaneter menar det som finns i norra Australien "Blue Box Jellyfish" så måste du vara mycket försiktig. De är dödliga. Var säker på att du har rätt info (och glöm röda badbyxor etc) innan du går i vattnet. Maneterna i Australien finns dock endast intill kusten och inte ute vid revet.

TheE
Av Begesk
24 maj 2010 13:16
Testa blå annars, men ......

Kubmanetens ( box Jellyfish) gift anses vara bland de mest dödliga i världen. Det innehåller toxiner som angriper hjärta, nervsystemet och hudceller. Det är så obegripligt smärtsamt, så att offret går in i chock och drunknar eller dör av hjärtsvikt innan de ens når stranden. Få överlever.

Finns främst i kustnära vattnen utanför norra Australien och över delar av Indiska Oceanen och Stilla Havet. Det innebär också Thailand, Indonesien, etc. Det är aldrig någon som vill prata om det i det landet som berörs. Anslagsskyltar om varningar monteras ner av folket som lever på turisterna. Kubmaneten dödar många fiskare varje år, men man har lärt sig att havet "ger och tar". Det är när en svensk turist drabbas som rubrikerna blir feta....... i våra tidningar.

Undvik lugnt vatten och just vid påbörjan av flod. (tidvatten) . INFO: 15 tentakler som kan bli 3 meter långa.

Första hjälpen:
Vvinäger bör hällas frikostigt över tentakler för att inaktivera stickande celler så snart som möjligt. Tentaklerna kan sedan tas bort. Konstgjord andning och hjärtmassage kan krävas.
24 maj 2010 13:57
Box Jellyfish finns ju hela vägen från Thailand (var ju en sådan en kvinna dog av i Thailand för några månader sedan) ned till södra Queensland och är till att börja med inte ett lokalt australiskt fenomen som många med småkryps- och ormskräck verkar göra gällande i diverse gästböcker och media.

Det säkraste är:

1) Bada inte i utsatta områden under risksäsong,
2) Använd stingersuit om du skall göra det,
3) Som någon skrev är det oftaste ett kustfenomen, så ta er ut till några öar om ni har råd,
4) Fråga lokalbefolkningen om råd vad som gäller just "då".

Det sagt så bodde jag i Oz i lite drygt 3,5 år utan att någon av de 100-tals personer jag känner råkade illa ut.

En kompis barndomsvän blev däremot dödad av en haj utanför Adelaide och själv blev jag stungen av en större manet i Port MacQuarie.

"Pee on it!" som badvakterna uttrycket det. :-D
Av Legusta
25 maj 2010 01:25
Sa fel du har igen Rob maneter fınns överallt aven ı stora hav som Atlanten. Och kvinnan som dog i Thailand (felciterat utan det var den Malaysıska ön Langkawi) hon vart inte stugnen pa fastlandet utan just pa en ö utanför kusten. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6530600.ab

Naturförhållanden

Bland de giftigaste arterna runt om i världen finns Portugisisk örlogsman (Blåsmanet, Physalia physalis, eng. Man-of-War), Kubmaneten (Chironex fleckeri) och Irukandjimaneten (Carukia barnesi). Dessa maneter orsakar varje år massvis av svåra sting ("stingers") med allvarliga förgiftningstillbud, till och med dödsfall. Se ytterligare information om respektive manet nedan.

- Kubmaneten. Den australiska kubmaneten, sk ”Box Jellyfish” (Chironex fleckeri), är en mycket farlig manet. Man beräknar att den har orsakat ett sextiotal dödsfall, framför allt längs med Australiens norra och västra kust. Det finns ca 40 kända underarter. Maneten kan väga upp till sex kilogram, klockan kan vara stor som en salladsskål och tentaklerna blir upp till två meter långa.

Kubmaneten förflyttar sig relativt fort och tentaklerna trålar i vattnet. Varje tentakel innehåller flera miljoner nässelkapslar (nematocyster) som kan orsaka allvarliga brännskador och mycket svår smärta vid kontakt. Sammanlagt beräknas den ha inte mindre än 5 miljarder nematocyster.
Lar er mer om farlıga djur ı vattnet: http://www.barrierreefaustralia.com/the-great-barrier-reef/great-barrier-reef-info4.htm

- Den portugisiska örlogsmannen (Physalia physalis) har stor spridning i tropiska och varmtempererade hav, vanligast är den utanför Floridas kust och sydost i den mexikanska golfen. Den finns också längs Afrika kuster och en närbesläktad art förekommer i Australien (Physalia utriculus).

- Irukandjimaneten (Carukia barnesi) är en annan farlig ”stinger” som är mindre än kubmaneten med en klocka stor som en vanlig urtavla (ca 2 cm i diameter). Den är förekommande i Australien, särskilt i norra Queensland. Irukandjimaneten håller vanligtvis till på djupare vatten, men kan komma in mot stränderna efter stormar.
Det mest skrämmande är att forskare nu får in rapporter om Irukandjisymtomer över hela jorden, Usa, Bali, Japan, England, Indonesien, Madagaskar, Hawaii mm

Las mer om kubmaneten har
http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/kubmaneter-6937
25 maj 2010 02:01
Citerat från legusta:
Sa fel du har igen Rob
Igen? Hörru cut-and-paste-mannen, jag försäker åtminstone inte sno åt mig äran från andra.
Sa fel du har igen Rob maneter fınns överallt aven ı stora hav som Atlanten.
Eh, och vart har jag skrivit att det inte finns maneter i stora hav? Jag har skrivit att det (Box Jellyfish) är "oftast ett kustfenomen". De flesta "offren" skadas i eller i närheten av fastlandet eftersom BJ tar sig in mot stränderna i lugnt vatten.
Och kvinnan som dog i Thailand (felciterat utan det var den Malaysıska ön Langkawi)
Ja, (gives) korrekt. Grejen är ju att det är Malaysia tillhör samma halvö som delar av Thailand (och bildar en gemensam "bukt") och spridningsområdet når hela vägen upp till Thailand. Australiska och Japanska experter har/ska hjälpa till med information om BJ eftersom den inte har varit vanligt förekommande tidigare.
Av Begesk
25 maj 2010 09:39
Tack Robbowan och Legusta för den intressanta informationen. Att kubmaneten är farlig är vi nu övertygade om trots att "vägen dit" och till den insikten är lite krokig. Men det har, enligt min uppfattning, ingen större betydelse. Man kan alltid nagelfara all information då källorna ibland är ofullständiga eller uppvisar sakfel. Angående den stora utbredningen av kubmaneten är den troligen orsakad av jordens uppvärmning, som kubmaneten snabbt har kunnat anpassa sig till.

Men hur gick det med de röda badbyxorna? Skall vi köra blått istället? ...... eller bada med cyklop och dykaruniform för att "undvika kubmaneten" .... eller inte bada alls..... i varje fall inte strandnära eller .... på öarna elller då det har regnat och är lugnt vatten vid flod ...... eller utanför en flods utlopp .... eller vid pålandsvind?

Detta är frågan?

.... och snacka om riskzon!! Perioden som är riskzon har också suddats ut. I dag rapporteras kubmaneter under hela året!!

MVH
Begesk
Av Asok
25 maj 2010 14:02
De är i det närmaste genomskinliga så de är svåra att upptäcka i vattnet. Kvinnan som dog badade dessutom på kvällen och då
ser man dem ju def. inte.
Av Bengtar
25 maj 2010 14:47
Citerat från asok:
De är i det närmaste genomskinliga så de är svåra att upptäcka i vattnet. Kvinnan som dog badade dessutom på kvällen och då
ser man dem ju def. inte.
Där kom den kommentaren jag har väntat på.
Naturligtvis är det så.
Speciellt vad gäller den riktiga otäckingen som bara är ett par centimeter stor och helt genomskinlig. Havsgetingen eller Irukandji som fått sitt namn efter en stam ur ursprungsbefolkningen vid Cairns.

The name Irukandji has been chosen in the absence of knowledge of the identity of the offending object and of any distinctive character amongst the symptoms. It is the name of an aboriginal tribe which formerly inhabited the coastal region between the Mowbray River to the north and the Trinity Inlet around Cairns to the south. Most of the recorded victims were stung in this region, and although the injury is not limited to this area… no more appropriate geographical name can be found at present.

Men, det är viktigt att påpeka; den finns överallt i de ostasiatiska vattnen.
Om det till äventyrs finns nån som inte tror att den otäckingen finns i Thailand så har havsforskningsstationen på Phuket konstaterat den såväl runt Phuket som vid Koh Lanta som Koh Samui.
Plus Mexgulfen, plus att den är påträffad i Storbritannien.

Ett problem med rapportering är att vissa länder inte anger de faktiska talen vad gäller attacker och framför allt dödsfall.
"För att inte störa den viktiga turismen".
Ett undantag är Filippinerna, dom anger 45 döda per år. Då är det kontrollerade fall, mörkertal finns förmodligen.
Av Ukunda
26 maj 2010 20:14
Ja du resefeber..... de finns där och har förmodligen funnits länge även om omfattningen förmodligen ökat. Jag har haft närkontakt med en portugisisk örlogsfarare i Afrika och det glömmer jag inte i första taget.
Användbar och informativ länk:
http://thaiboxjellyfish.blogspot.com

Läs också rapporter från Marinbiologiska forskare på Phuket som lyckades fånga många kubmaneter på kort tid i närheten av en av svenskarnas favoritstränder.
Av Charina
26 maj 2010 20:32
Hur man undviker Kubmaneter? Man ger fan i att bada i havet! Skitenkelt.
Av Mpc
26 maj 2010 22:30
hitta den artikel i Langkawi News
ang dom olika små varelserna

Välkommen till varma, soliga Malaysia där lokalbefolkningen och miljontals besökare
varje år njuta av vår fantastiska stränder och marina resurser.
Maneter finns i hela den tropiska världen, och Malaysia är inte
undantag. Även Malaysia inte är känd som en ovanligt riskfylld
maneter land, ändå har det förekommit rapporter av människor stungen av
maneter, ibland även genom en av de mest giftiga maneter
i världen, rutan maneter (tekniskt en manet, faktiskt,
eftersom den har en grundläggande hjärna och ögon som kan navigera till sitt byte eller simma
bort från faran som människor). Det kan faktiskt simma snabbare än människor
och föredrar att undvika hinder.
De allra flesta maneter svider i Malaysia kommer från en av de
andra 2000 arter av maneter och är smärtsamma men inte livshotande.
Endast 100 arter av maneter har någon effekt på människor.
Om stungen tillämpas ättika direkt efter sticket i 30 sekunder kan
neutralisera en hel del gift. Det rekommenderas att du tar ett par stora
vatten flaskor med vinäger med dig om du vill förbereda för eventuella
behandling av maneter svider, som ättika är det bästa botemedlet. Lägg inte till
tryck eller försöka ta bort Stingers eftersom detta kan öka giftet.
Se First Aid avsnitt nedan.
Våra uppgifter visar att det finns en mycket liten risk i samband med
deltagande i vattensporter verksamhet som inbegriper alla typer av vatten
hantverk (t.ex. paddel skidor, katamaraner etc.). Det finns en högre risk när
simning, snorkling eller dykning som du tillbringar mycket tid i
vatten. När som helst du vill njuta av vattenaktiviteter, kan du välja att
bära lycra "skyddskläder" (eller våtdräkt vid dykning).


CHIRONEX BOX MANET - (chirodropid, alata, fleckeri)
Den Chironex Box Jellyfish är välkända, större och ibland med dödlig utgång
Box Jellyfish, vanlig vid stränder längs fastlandet i Malaysia,
Australien, Thailand, Filippinerna och ett antal andra varmt vatten områden
i världen. Det har varit ett bekräftat sting i maj 1996 och en
misstänkt låda maneter sting i januari 2010 i Langkawi. Följaktligen
sannolikheten för att bli stungen av denna typ av maneter i vår omedelbara
område är sällsynt. Det finns flera arter av maneter med vissa är
farligare än andra. I det osannolika fall att du är
stungen av en Chironex Box Jellyfish, kommer du att känna omedelbar och allvarlig
smärta. Se första hjälpen behandling punkterna nedan och få medicinsk
hjälp omedelbart.

PORTUGISISKA Man of War - (Physalia sp)
Marina Stingers kallas Bluebottles är utbredd i hela
Stilla havet och Indiska oceanen, och ibland syns sköljs upp på stränderna
i Malaysia. De brukar finnas längre söderut, men på en udda
tillfälle finns lokalt. De är synliga, blå, geléliknande varelser
som ger en omedelbar, smärtsamma sting (brännande hud, körtel smärta, illamående,
ångest och svettningar). Behandlingen är att spola rikligt med vinäger och
bort svider med klubban eller genom att bära handskar. Läs i Första Hjälpen
Behandling Punkterna nedan och få medicinsk hjälp omedelbart.

XXXXXXXXXXXXXXXX SEA NÄSSLA - (Phyllorhiza, Chrysoara SP1, SP2
sp3, Nemopilema SP1, SP2)
En av de vanligaste svidande maneter i hela världen och
Malaysia och är en klockformad ryggradslöst, vanligen halvtransparent och
med små, vita prickar och rödbruna ränder. Detta kan skapa en helt
smärtsamma sting med några welting och märken. Smärta är bosatt normalt efter
ca 1 timme om varumärken kan vara i upp till 3 dagar. Behandla omedelbart
med vinäger och om smärtan fortsätter söka medicinsk behandling. Se
den första hjälpen behandling punkterna nedan.
Skyddskläder latex kläder kallas stinger passar kraftigt minskar risken
exponering (även om några delar av kroppen som inte omfattas är känsliga).
De har också den fördelen att skydda dig från solen. Det är
rekommenderas det att du avstår från att bada i havet under 48
timmars period efter en bekräftad stick. Vi kommer att varna dig om alla de senaste box
maneter svider.
Observera att begränsade forskningen avslutats för arten,
typer, livscykler, beteende-och rörelsemönster och säsonger
Maneter i Malaysia. På grund av denna brist på kunskap, har vi bett våra
anställda att inte lämna information om Jellyfish, eller deras personliga
åsikter om att bada i havet, eftersom den information som kan
variera dramatiskt. The Box Jellyfish tros finnas i varmare
månaderna Januari till maj om det har varit begränsade forskningen på
vanor eller om de i själva verket bekräftade att leva inom vatten
Langkawi.
FÖRSTA HJÄLPEN behandling - BOX MANET
Symtom på rutan maneter omfatta skrik av smärta vid kontakt och
hjärt-och andningsstillestånd kan inträffa inom några minuter. Det kommer att finnas
många stora röda welts märken på kroppen där det har förekommit kontakt. Den
tror risken är större för personer med redan existerande medicinska
villkor.
I det osannolika fall att du kommer i kontakt med en Box Jelly, vänligen
inleda följande första hjälpen behandling.
1. Stoppa den aktuella området rikligt med ättika i minst 30 sekunder, eftersom detta
som stoppar alla un-urladdat stickande celler.
2. Försök inte att skrapa tentakler start (med händerna, våt sand eller
objekt eller utöva påtryckningar), kommer detta leda till mer stickande celler till
brand gift i kroppen.
3. Kontakta någon av våra medarbetare så snart som möjligt och brådskande medicinsk
stöd kommer att krävas.
FÖRSTA HJÄLPEN BEHANDLING - Portugisiska krigsman
1. Om du har blivit stungen av en portugisisk Man of War. Behandlingen är att
Spola rikligt med ättika för att ta bort tentakler. Om det behövs, ta bort
den PMAO av med pinnar eller med hjälp av handskar.
FÖRSTA HJÄLPEN behandling - OIDENTIFIERAD MANET
1. Samma 1. Stöd som en låda manet bör tillämpas som är 30
sekunder på ättika att stoppa den sting.
2. Om symtomen fortsätter, kontakta läkare.
Vi kommer att sträva efter att hålla denna information så aktuella som möjligt, för att säkerställa
Du förses med korrekt information baserat på nuvarande regering
rådgivning, så att du kan göra din egna informerade personliga val om
simning.
Informationen i denna handbok var korrekt vid tryckningen men är
komma att ändras. Information kommer från resurser från webbplatser
www.usm.my / cemacs / kontakt% 20us/contact20% Us.htm www.wikipedia.com och
www.Jellfishfacts.net och andra källor. Bygger också på resort historiska
register över Maneter svider.
30 nov. 2013 19:56
Googlade på maneter och hittade denna tråd. Kände mig bara tvungen att svara på mothuggen som trådstartaren fick för röda byxor-grejen.

Det stämmer faktiskt att maneter undviker röd färg. Jag såg en dokumentär om kubmaneter där de undersökte fenomenet. Man hade en kubmanet i ett akvarium där den simmade runt. Sedan sänkte man ner en röd påle i akvariet och manetens rörelse upphörde. Den sökte sig bort från pålen och simmade längs hörnen. När man tog upp den röda pålen och sänkte ner en svart så simmade istället maneten runt i hela akvariet, även runt pålen.

Så även om det kan låta väldigt skumt så stämmer det om röda badbyxor. Slutsats: lite på vad lokalbefolkningen säger :)