Hawaii

Av Csetr
18 feb. 2014 14:02
Visningar: 659
Hi! we are a swedish family with three kids in age 7, 5 and 3. We are planning travel to Hawaii , during two months. Så we need some tips like location, accomodation, maybe we need to buy a car. We would like to rent a house close to the beach, and internet. How difficult it to contract internet? All the island seem så beautifull there. It is kind of hard to decide where in Hawaii.
Thanks in advance
Av Hawaii
18 feb. 2014 17:06
Skall ni tillbringa hela tiden på en ö? På så lång tid hinner ni definitvt med flera öar och ni missar en hel del av "Hawaii upplevelsen" att vara på ett och samma ställe hela tiden.
Bil - att köpa bil är om inte direkt omöjligt, så definitivt inte att rekommendera om man inte är fast bosatt i USA. Praktiska problem med försäkring etc. Glöm det. Ni måste hyra bil.
Location - det får du själv komma fram till efter att ha undersökt de olika öarna, som alla är mycket vacka, men också unika, var och en på sitt sätt.
Internet bör inte vara något problem men det blir ju något du får fråga om ni när ni har bestämt er för var ni vill bo. Finns inget generellt svar.
Svarar gärna på frågor men du måste själv undersöka lite på egen hand. På generella frågor blir det bara generella svar. Lägger upp lite information nedan som jag lagt upp tidigare här.
Av Hawaii
18 feb. 2014 17:10
Hawaii – lite tips och information

Mellan öarna måste man flyga. Tar normalt mellan 25 och 50 minuter. Enda chansen att ta en båt är att ta en en veckas kryssning från Honolulu (går till Maui, Hilo och Kona på “the Big Island” och Kauai).
De tre flygbolagen som är aktuella för “Inter Island” flygningar:
Hawaiian Airlines med Boeing 717 (123 säten). Mest flygningar och störst flygplan, och definitivt det bästa alternativet. (Hawaiian är nummer 1 av alla flygbolag i hela USA när det gäller “on time performance”).
Mesa Airlines, flyger i Hawai’i under namnet “Go Airlines”, med Canadair RJ (50 säten). Har dåligt rykte och är ofta försenade.
Island Air flyger med 2 motoriga turboprop plan (DHC-8 med 37 säten). Flyger till en del mindre flygplatser.

Det finns åtta större öar (och hundratals mindre):

Kaho’olawe (“The Target Isle”): obebodd och man måste ha special tillstånd från staten Hawaii för att kunna besöka ön. Användes förr i tiden av amerikanska militären som bombmål!

Ni’ihau (“The Forbidden Isle”): privatägd, med bara några hundra innevånare, mest Hawaiianer. Man måste en inbjudan från Robinson familjen för att kunna besöka ön.

Lana’i (“The Pineapple Isle”): den minsta av öarna man kan besöka. C:a 3.000 innevånare. Var tidigare en ananas plantage. I dagens läge finns det två lyx hotell där. Inte mycket att göra bortsett från att koppla av, sola, bada och spela golf!

Moloka’i (“The Friendly Isle”): den näst-minsta av öarna man kan besöka. C:a 7.000 innevånare. Mycket lantlig. Mest känt för Kalaupapa halvön, där spetälska från hela Hawai’i var förvisade (men inte i dagens läge), och klipporna på östra delen av ön som är de högsta “sea cliffs” i hela världen.

Kaua’i (“The Garden Isle”): den minsta av de fyra “stora” öarna. C:a 60.000 innevånare. Man flyger till Lihue, det största samhället. Alla öarna i Hawai’i har fantastisk natur och är mycket vackra, men Kaua’i är nog den vackraste av alla öarna, med en otroligt varierande natur.
Waimea Canyon är som ett mini Grand Canyon. Ett par km förbi Waimea Canyon tar vägen slut och man har en utsikt som är en av de mest makalösa någonstans i hela världen. Man kan också gå på en “hike” där i Kokee State Park.
“Na Pali Coast” - En annan fantastisk hike är om man kör upp längs östkusten, förbi Princeville, tills där vägen tar slut. Det finns en stig längs berget (ofta med fin utsikt över Stilla Havet), som går i ett par svenska mil. Det finns ingen väg här. Detta är den mycket kända “Na Pali kusten”. (“Na Pali” är hawaiianska för “klipporna”).

O’ahu (“The Gathering Place”): med delstaten Hawai’is huvudstad Honolulu, och välkända Waikiki Beach. C:a 900.000 innevånare på en ganska liten ö (c:a 1545 kvadrat km). D.v.s. massor med folk överallt! De flesta flygningarna till Hawai’i ankommer Honolulu även om en del flygningar från Nord-Amerika numera också går direkt till Maui och Kona.
Diamond Head, en utdöd vulkan krater bara någon km öster om Waikiki är värt ett besök. Finns en stig hela vägen upp till toppen. Inte speciellt högt.
Hanauma Bay, längre österut, en välkänd strand. Bra snorkling.
Kailua: det finns fina stränder vid Kailua. Från Honolulu kan man ta Pali Highway dit. Missa inte Pali Outlook på vägen dit – fantastisk utsikt över Kailua och Kaneohe.
Polynesian Cultural Center uppe på nordost kusten. Minst en halvdag. Mycket turistiskt men intressant i alla fall. Man kan se hur alla de olika folken i Söderhavet bor, plus de har en helt utmärkt show varje kväll med Polynesisk dans och musik.
“North Shore”, i stort sett mellan Hale’iwa och Wai’mea. Enorma vågor på vinter halvåret (inte bra att bada då!).
Pearl Harbor, ett par km från flygplatsen. Kom dit tidigt på morgonen. Det blir ofta långa köer senare på dagen för att ta båten ut till Arizona Memorial.
Waikiki Beach - sist men inte minst, som är en sevärdhet i sig själv. Alltid massor med folk, mest turister, och mest amerikanare och japaner. Nästan alla de stora hotellen ligger här, och mångra mindre också givetvis. Och MASSOR med alla möjliga restauranger.

Maui (“The Valley Isle”): har blivit mer och mer populärt, och många som brukade åka till Oahu flyger nu till Maui i stället, med följden att där finns nu också massor med stora lyxhotell, speciellt vid Ka’anapali, strax norr om Lahaina på västkusten och mellan Kihei och Wailea som är mer på sydkusten. C:a 140.000 innevånare. Alla de stora flygplanen går till Kahului, medan det också finns två mindre flygplatser (Kapalua och Hana) för “commuter” flygplan.
“Highway to Hana”, d.v.s. vägen ut till Hana (längst österut) är välkänd, men var beredd på att ta det lugnt och njuta av omgivningarna – regnskogen, vattenfallen och utsikten över havet. 25-30 km/tim är nog max. vad man kan köra här! Massor med kurvor.
Iao Needle, i en dal en svensk mil väster om flygplatsen är en intressant bergsformation.
Haleakala, en drygt 3.000 meter hög vulkan, är ett populärt utflyktsmål. Man kan köra ända upp till toppen.

Hawai’i (“The Big Island”): nästan dubbelt så stor som alla de andra öarna lagt ihopa. Lite större än Skåne, men som en trekant! C:a 160.000 innevånare. Man flyger antingen till Hilo, på östsidan, eller till Kona på västsidan. Det tar ung. 2 timmar att köra bil däremellan.
Stor skillnad mellan vädret: Hilo får drygt 3.000 mm/regn per år medan Kona får c:a 200 mm/regn per år. Anledningen är att regnmolnen typiskt kommer in från nordost, och det finns två enorma vulkaner mitt på ön, Mauna Kea och Mauna Loa, båda c:a 4.200 meter höga, och de sätter oftast “stopp” för regnmolnen. Så Kona kusten är soligare och det är där de flesta hotellen ligger. Men tack vare klimatet så har Hilo sidan har en fantastisk vegetation, och även om det ju kan regna hela dagen då och då (precis som på andra platser) så kommer regnet för det mesta på natten. Sevärdheter:
Hawai’i Volcanoes National Park, en dryg halvtimme med bil från Hilo. En mycket intressant plats, och man kan definitivt tillbringa en hel dag här.
Kalapana, c:a 45-50 minuter söder om Hilo. Här kan man i dagens läge se det aktiva lavaflödet, även om det är från ett avstånd av drygt en kilometer. Man kan se när lavan rinner ut i havet med ett enormt ångmoln som följd!
Hawai’i Tropical Botanical Garden, en knapp svensk mil norr om Hilo, precis vid Onomea Bay och vid “Scenic Route”. Enbart den lilla vägen hit är en nupplevelse!
Mauna Kea, man kan ta guidade turer upp till toppen av berget, 4200 m.ö.h. Arnott’s t.ex. Det finns ett dussin observatorier där uppe. Hyrbilsföretagen tillåter inte att man kör dit upp. Brant grusväg den sista biten.
Pu’uhonua o Honaunau (“City of Refuge”), ett par svenska mil söder om Kailua-Kona. En mycket unik, historisk och vacker nationalpark, precis vid havet. Ofta ser man sköldpaddor i vattnet.
Farmers’ Market på Mamo Street i centrala Hilo. Varje onsdag och lördag morgon. Den bästa marknaden i hela delstaten Hawai’i!

Och givetvis mycket mer. Hawai’i är en mycket unik delstat. Det är den enda av de 50 delstaterna som inte har en majoritet av en viss ras. Man kan dela upp befolkningen i tre ung. lika stora grupper: vita, japan-amerikaner (oftast i 3:e och 4:e generationen) och de som har hawaiianskt i sin bakgrund, men som typiskt också har mycket annat i sin bakgrund (t.ex. filipinskt, kinesiskt, koreanskt, portugisiskt, engelskt, franskt, skandinaviskt, etc.). Hawai’i är också unikt så tillvida att det är den enda delstaten som var ett självständigt land (kungadöme) innan det blev ett amerikanskt territorium, och senare (1959) delstat.

Slutligen vädret: Hawai’i ligger i tropikerna. Det är alltid varmt här, även om det skiftar mellan vinter och sommar. På vintern är det oftast c:a +15C-+17C på natten och runt +24C-+27C på eftermiddagarna. Sommar-temperaturerna c:a 5 grader Celsius högre. Det regnar mest på “windward sides” (östsidan eller nordostsidan) av öarna, men det är viktigt att komma ihåg att detta är inte som svenskt regn. För det mesta är det mycket lokalt (det kan vara strålande solsken bara någon km längre bort), och varar alltså normalt inte så länge. Men den viktigaste skillnaden: regnet är VARMT!
Av Csetr
24 feb. 2014 14:19
Wow!! Tack så mycket för dina svar! Vi tänker nu att bo på Maui, vart i Maui vet inte än. Vi letar efter boende nära stranden. Vi vill gärna träffa folk som bo där och inte bara turister. Finns något som du kan varmt rekomendera oss. Vi kommer att bo där från den 15th juni tills den 15 augusti. Bästa Hälsningar Geraldine
Av Hawaii
24 feb. 2014 17:09
Många år sedan jag besökte Maui så har tyvärr inga bra tips för dig. Google efter "vacation rentals Maui" och se vad du hittar. Själv tycker jag att Lahaina är en kul liten stad, även om den är ganska "turistig" men många bra restauranger och affärer så hittar du något nära Lahaina tror jag nog ni kommer att trivas bra med det, men om det inte är viktigt så finns det ju många andra platser som är lite mera "avlägset". Kom gärna med flera frågor och kan jag hjälpa så gör jag det.