Glutenfri kost i USA

22 aug. 2016 22:20
Visningar: 2003
Hej!
Snart ska vi åka till Florida på semester hela familjen. Nyligen har en familjemedlem blivit glutenintolerant. Här i Sverige kan detta på resande fot bli lite krångligare men det är inga större problem att hitta nåt 'ätbart' på de flesta ställen. Fastfood-kedjorna (tex Max, Mc Donalds, Pizza Hut) erbjuder alla bra glutenfria alternativ. På 'finare' restauranger kan man genom att kommunicera med serveringspersonal eller kocken få till glutenfria måltider genom att ersätta eller utesluta vissa saker.
Hur ser det ut med glutenfria alternativ i USA? Erbjuds det, står det med på menyn, vet alla vad det är osv? Kan man äta ute problemfritt eller blir man tvungen att kolla upp/ beställa i förväg, undvika vissa kedjor eller restauranger. Vi var i Florida/USA senast för 3 år sedan men då glutenintoleransen inte var aktuell då är det inget vi har tänkt på.
Har ni erfarenhet av att äta glutenfritt i USA? Tips och råd?
23 aug. 2016 21:14
Hej!
Kolla in sidan findmeglutenfree.com, finns massor i Clearwater Beach! Har för mig att Chili´s har en hel del på menyn för alla sorters allergier.
23 aug. 2016 21:20
Såg nu på Chili´s hemsida att det finns en hel del, scrolla ner på sidan, längst ner till vänster finns menyer för det flesta allergier, Gluten, Lactos, jordnötter, soya mm
24 aug. 2016 01:04
Tack för tipset Dalton! Appen verkar vara mycket bra att ha.
Chilis känner jag inte till (än), vilken föredömlig alleegiinformation.
Citerat från Dalton17:
Hej!
Kolla in sidan findmeglutenfree.com, finns massor i Clearwater Beach! Har för mig att Chili´s har en hel del på menyn för alla sorters allergier.
12 sep. 2016 12:57
Kolla in yelp.com (smidigare att använda appen egentligen. Där kan du istället för att söka på "Restaurants" söka på exempelvis "gluten", "gluten free", "celiac". Underlättar enormt. Du får då upp antingen restauranger som själva uttryckligen visar upp allergivänlig mat eller recensioner från folk som nämner något om detta. När du sedan går in på restaurangens sida på yelp kan du söka på samma ord bland recensionerna för att se i vilket sammanhang folk har nämnt t.ex. gluten.

Överlag är snabbmatsrestaurangerna i USA ganska dåliga på att vara allergivänliga. Desto bättre är de små, hippa "syltorna" på detta. De små restaurangerna har bättre koll på råvarorna och många skriver även ut på menyerna om allergener. Dessa är såklart något dyrare än McDonalds, Taco Bell etc, men så mycket godare och fräschare. Mindre mexikanska restauranger brukar vara det bästa sättet att hitta billig OCH allergivänlig mat. Borde inte vara något problem i Florida :)

Om ni blir osäkra, fråga bara och de ska kunna svara. OBS!!! Var dock noga med att påpeka att det gäller en allergi/intolerans. I USA väljer ännu fler än i Sverige att avstå från gluten som ett livsstilsval (utan att ha fått en diagnos hos en läkare). Om ni inte nämner att det är en allergi/intolerans kanske kocken/serveringspersonalen inte tar samma hänsyn till din familjemedlems tillstånd och det kanske slutar med att han/hon blir dålig av exempelvis kontaminering eller så.

Detta bör inte vara några bekymmer, genom att kolla upp lite ställen i förtid/på plats kanske ni hittar en restaurang ni inte skulle besökt annars! Ni kommer garanterat att hitta både riktigt snaskiga, flottiga hamburgare och nyttiga mackor som din familjemedlem kommer kunna äta utan att bli dålig :)