Funderingar kring Japan över jul/nyår

Av Maximum
15 aug. 2016 22:48
Visningar: 2484
Funderar på att åka med min sambo till Tokyo över jul och nyår eller enbart nyår. Vi har aldrig varit i Japan tidigare.

Vi funderar lite på hur många dagar som är "lämpligt" att boka. Är ca 10 heldagar i Tokyo lagom för att få ut mycket av resan? Kan 2 veckor kännas långt när man bara turistar?

Vad vi förstått så bör vädret vara OK (svalt och torrt) och årstiden bra att besöka Tokyo?

Någon som har tips på hur man ordnar enkelt och billigt men hyfsat boende? Funkar Airbnb i bra i Tokyo? Vilken stadsdel bör man satsa på att bo i? Är det smidiga kommunikationsmöjligheter?

Kan man komma billigt undan eller "måste" man spendera mycket pengar för att få bra utbyte?

Tacksam för alla möjliga tips
Av Hawaii
16 aug. 2016 03:18
För det första - Japan (och Tokyo) är en fantastisk destination. Ska själv dit i oktober. Har dock aldrig varit där under vintern så kan inte uttala mig om vädret, bortsett från att ni definitivt bör ha vinter-kläder, speciellt för kalla kvällar. Men 10 heldagar för Tokyo tycker jag är i mesta laget. Varför inte ta 3-4 dagar i Tokyo och därefter utnyttja ett 7-dagars Japan Rail (JR) Pass. Det gjorde jag och min flickvän förra året och vi besökte Hiroshima (med Miyajima), Kyoto och Nagano/Yudanaka ("Japanese Snow Monkeys"), allt i lugn och behaglig takt.
Kommunikationerna, oavsett var du befinner dig, är utmärkta, och med meddelanden på engelska också - även på lokala bussar. I Tokyo är det lätt att ta sig runt (men försök att undvika rusningstid) så googla lite på olika områden - vilket som verkar passa er bäst beroende på intressen och "vanor" (ute sent på kvällarna t.ex.). Kolla t.ex. Shinjuku och Shibuya. Jag tycker själv om att bo inom gångavstånd från Ginza, men det blir typiskt lite dyrare. Ska faktiskt bo på Royal Park Hotel på Haneda Airport i oktober, men speciella omständigheter (och lätt och snabbt att ta sig in till centrum). Normalt är det billigare när man är en bit från centrum.
Kolla också upp "PASMO card" som är mycket behändigt. Kan laddas upp med önskvärt belopp och du kan använda det på tunnelbanan och för mindre inköp i affärer typ 7-11.Och även om boende relativt sett, och för det mesta, knappast kan kallas "billigt" så kan man äta ganska billigt i Japan.
16 aug. 2016 07:40
Håller med Hawaii om att 10 dagar i Tokyo är för mycket. Resten av Japan är dessutom så oerhört fint att det är synd att missa detta.

När vi var i Tokyo i slutet på mars var det väldigt kallt! Packa med samma vinterkläder som du har hemma.

Om jag åkte till Japan under vinterhalvåret skulle jag definitivt åka och titta på "de badande snö-aporna" utanför Nagano:
https://www.google.se/search?q=snow+monkeys+nagano&espv=2&biw=1680&bih=905&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjz_Z7AnMXOAhVGhywKHS4-DOIQ_AUIBigB

Mina tips till JApan i övrigt hittar du här:
http://4000mil.se/index.php/japan/
26 aug. 2016 03:22
För medeltemperaturer i Tokyo, se www.japanexperterna.se/artiklar/tokyo

December och framför allt januari är kalla månader.

Jag skulle inte rekommendera att vara i Japan över nyår, precis allting är stängt. Nyår är en familjeanlägenhet i Japan och som turist är det inte särskilt roligt. Om du däremot lyckas hitta en trevlig familj att bo hos via airbnb, som låter er fira tillsammans med dem, kan det nog vara magiskt.

10 dagar i Tokyo är absolut inte för långt! Speciellt inte om man kombinerar det med dagsutflykter.