Filippinerna med små barn!

Av Jegr
13 juli 2014 21:22
Visningar: 2385
Hej!

Vi ska resa till Filippinerna i januari och februari. Än så länge är vi i planeringsstadiet vad det gäller resrutt så vi skulle gärna vilja ha lite tips på pärlor man inte får missa. VI reser med tre små barn och kommer att vara borta en dryg månad. Fokus ligger på strandliv och bra snorkling samt några utflykter. Vi flyger till Cebu. Tanken var att börja på Malapasqua men vi undrar nu om man där hunnit återhämta sig sen tyfonen? Någon som varit där efter den?

Alternativt börjar vi mer söder ut på Siquijor och därefter Bohol och Panglao. Finns det några mindre paradisöar i närheten som man inte får missa? Ev. avsluta med Boracay. Är det en rimlig resrutt om man är borta knappt 5 veckor?

Vi kan tänka oss att förflytta oss med flyg varför öar en bit bort inte är ett problem om det är värt besväret (lite omständigt med många förflyttningar med tre små barn).

Tack på förhand för alla tips!
Av Hannahl
23 juli 2014 12:47
Det var flera år sen jag var på Malapasqua. Jätte vackert och dykningen är otrolig. Men det är lite bökigt att ta sig dit med några timmars bilresa + båtresa. Klart värt det men det kan vara bra att vara förberedd när ni reser med småbarn. Försök att välja att resa dit under dagtid, även om det var väldigt vackert att anlända till ön i mörker :-)
Alona beach är enligt oss en överreklamerad turistfälla, skulle inte åka dit
Av Jegr
30 juli 2014 13:26
Tack för ditt svar!

Var ni på någara andra ställen kring Bohol och Panglao utöver Alona Beach? Har också förstått att det är väl tursitigt där och skulle gärna ha tips på bra ställen runt omkring. Även om Chocholate hills sannolikt också lockar många turister så skulle vi vilja se det och då behövs boende i närheten. Var ni ute på några paradisöar kring Panglao? Bodde ni i så fall över eller var det bara dagsturer?

Andra fina naturupplevelser som man inte bör missa om man åker till Filippinerna, utöver dykning och snorkling??

/Jenny
1 aug. 2014 12:33
Hej,

Vi reste runt med barn i två månader i Filippinerna. Det gick hur bra som helst. Mina barn skulle fylla 4 & 6 år, vet inte hur gamla dina barn kommer att vara.
Började resan med ett stopp i Manila en natt. Vi kom från Seoul så vi slapp jetlag men vi valde ändå att stanna här. Åker ni taxi från flygplatsen välj ALLTID taxameter annars kan ni bli lurade på priset.
Efter en natt åkte vi till Diniwid Beach Boracay. Vi valde att inte bo på White beach vilket är en smaksak. Det var dock gångavstånd dit. Kommersen är stor men omgivningen och vattnet är paradiset.
Sen flög vi till Cebu tog en taxi till en hamn som jag inte kommer ihåg namnet på men där går båtar över till Malapascua. Detta bokade vi från Sverige mest för att vi inte visste hur det funkade. Jo, det var dyrare men efterhand ganska bekvämt. Det var lågvatten och halv storm så den taxituren och båtturen var ingen höjdare. Byta båt mitt ute i vattnet med höga vågor. Men det filippinska folket är fantastiska och hjälper och stöttar, bär väskor och fixar. Den här ön är väldigt liten och lugnet infinner sig. Var där innan tyfonen så jag vet inte hur det är nu.
Därifrån tog vi en båt till Bantayan Island. Här åkte vi en hel del vespa och såg oss omkring. Efter det tog vi båt in till Cebu Island, taxi till Cebu stad för att sen åka vidare till Moalboal. För mig som lätt blir åksjuk så var detta en taxiresa med vitt ansikte och vita knogar. Ha ha ha. Taxichauffören körde fort och det gick upp och ner över kullarna. Tvära svängar hit och dit. Moalboal är ett paradis när det gäller snorkling. Här var inte vi på någon sandstrand utan vi hängde vid poolen eller badade från båten. Kanske också beror på att det inte fanns någon strand på gångavstånd. Men ville man snorkla så var det bara gå ner från hotellet och ut i vattnet, hur coolt som helst. Mycket kvällsdyk. Vidare tog vi oss med lokalbuss söderut och båt till Dumaguete City där vi stannade några dagar. Besökte bla twinlakes och såg oss omkring i stan. Sen förflyttade vi oss till Dauin där vi bodde på Mikes hotel, trevligt familjeägt litet hotell med mycket god mat. Barn i samma ålder som våra så de hängde en hel del.
Därifrån gjorde vi en dagsutflykt till Apo Island. Superbra snorkling, båten vi åkte med tog oss till olika spots. De som dök tyckte också att det var toppen. Från Dauin kan man se den otroligt underbara ön Siquijor som vi sen åkte till. Vi bodde på ett av de större hotellen vilket kanske kan kännas opersonligt men för oss bästa bästa. Vi fick stora våningen med balkong mot havet där vi varje kväll kunde njuta av solnedgången som var magisk. Stranden hade vi nästan helt för oss själva poolen likaså. Gjorde utflykter på moppe bla till en grotta som jag inte vet om jag kan rekommendera för det var svårt att gå för de små och stundtals ganska djupt vatten. Vi gick halva och sen tillbaka. För oss fyra hade vi tre guider, barnen blev burna hela tiden. Efter denna vistelse hade ribban lagts högt och vårat livstempo var i en sengångares tempo. Så mötet med Panglo Island blev lite som en chock här var det ös med restauranger och butiker. Stranden är fin och vi gick till ett hotell varje morgon som hade frukost buffé. Vi gjorde det där som alla andra gör, chokladkullarna, tittade på stora pytonormen, besökte en kyrka mm detta görs på en dag och du behöver inte bo på Bohol för att hinna. Vi åkte även till ett ställe och snorklade som var ok men alldeles för mycket folk. Härifrån tog vi oss sen tillbaka till Cebu för att ta flyget till Manila. Där bodde vi två nätter för att sen ta oss hem till Sverige. En resa som var helt utöver många andra resor vi gjort. Tveka inte, åk!! Bra saker att tänka på är att ta med ett miniapotek och flytväst till barnen! Barnen hade alltid västen på när de åkte båt/färja.
Detta blev lite längre än menat men hoppas att det ger dig, någon annat nåt.
Har du fler frågor, fråga på så ska jag försöka svara.
Av Jegr
2 sep. 2014 00:07
Tack Enannanhanna!

Om du skulle välja ett ställe av Panglao och Boracay, vilket skulle du välja? Inte säkert att vi hinner med Boracay, hade tänkt avsluta med det. Precis som ni har vi också tänkt oss Siquijor, vilket hotell bodde ni på där, bra/dåligt? Hade till en början tänkt boka det mesta hemifrån, vi reser med tre barn som kommer vara 2 1/2, snart 4 och 5 1/2 så det underlättar antagligen om vi bokat en del, samtidigt vill man inte känna sig så låst vid en bestämd resrutt. Var det enkelt att hitta ok boende under resans gång?

Taxiresan från Cebu till hamnen för att ta sig ut till Malapascua, hur lång tid tog den?

/Jenny
3 sep. 2014 08:58
Hej Jenny;

Under vår senaste resa till Philippinerna hade vi barn och barnbarn med oss på delar av resan. Barnbarnen var 3, 4 och 8 år.

De var med oss på rutten Panglao/Alona - Siquijor ( Vi tog en bankabåt från Alona till Siquijor, tar ca 2 timmar......en härlig upplevelse i sig. - Malapascua.

Oasis resort på Alona rekommenderas.

Fullständigt suveränt boeende på Siquijor är CoCoGrove Beach resort. Flera pooler att välja bland. En fröjd att vara på, såväl för liten som stor.

Från Siquijor; Färja over till Dumaugete, därifrån snabbfärja till Cebu och därifrån vidare till Malapascua. Lång resdag, räkna med en heldag. Taci från Cebu till Maja på Cebus nordspets tar ca 3 till 3,5 timmar. Båten från Maja till Malapascua tar ca 30 minuter.

Lycka till med er planering! Ni kommer att få uppleva en fantastisk resa!