Egyptentips

3 juni 2015 09:38
Visningar: 743
Tänkte ge er, som är intresserade, lite tips om Egypten som jag samlat på mig sedan 2001 då jag för första gången besökte detta land.

Jag har publicerat dessa tips på Facebook, på en sida som heter Egyptentips. men det är ju inte alla som är med där så jag tänkte lägga upp några av tipsen här också.

Jag kommer att lägga upp tipsen i denna tråd så att kan man ta del av dem alla på ett och samma ställe och i den ordning som de lagts upp.

Har ni frågor så är ni givetvis välkomna med dom!

MVH SWEKrezz
3 juni 2015 09:39
Egyptentips #1

Det bästa råd en förstagångsresenär, till Egypten, kan få är att vara väl förberedd på att förhållandena är lite annorlunda därnere än här hemma, vilket troligen också är största anledningen till att man åker dit.

Läs på om hur saker och ting fungerar och var som sagt beredd på att det kan skilja lite mot vad man är van vid. Har själv upplevt den kulturchock som man kan få när man för första gången sätter sin fot i detta land men jag vet också att när den första ”chocken” släppte så var det helt underbart därnere.

Så samla på er så mycket info som ni kan, och mäktar med, innan ni reser ner så lovar jag att ni lättare kommer att kunna njuta av allt det som är bra med Egypten och det är en hel del.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/673581122691318:0
3 juni 2015 09:54
Egyptentips #2 (2 inlägg)

Visste du att du svettas förhållandevis lika mycket i Egypten som du gör i andra länder men att det inte märks så väl då man inte blir så där kladdig på kroppen som man kan bli t.ex. i Thailand? Ni vet man duschar efter en dag i solen byter om i ett luftkonditionerat rum och tar ett steg utanför dörren och vips så känner man sig blöt och kladdig igen, men inte i Egypten. Varför?

Detta fenomen beror på luftfuktigheten där en hög sådan gör att luften är mättad med "vätska" vilket gör att avdunstningen av svett från kroppen inte är möjlig då luften inte kan ta emot mer fukt och den blir då kvar på huden. Men som ni vet så har ju Egypten ökenklimat vilket innebär att luftfuktigheten ofta är låg och därmed kan luften ta emot mer fukt vilket i sin tur innebär att den svett man producerar kan lämna huden och det gör att man känner sig torr och fräsch.

Ett annat fenomen med den torra luften är att man efter ett bad ofta kan känna sig lite frusen även om det är 35 grader i luften och detta beror på att för att vattnet skall dunsta så behövs det energi och denna energi tas från huden/kroppen som då kyls ner. Vilket gör att så länge man har vatten på kroppen så kan man känna sig lite frusen men så snart man torkat så blir man varm igen.

Och just skillnaden i luftfuktighet är det som gör skillnaden mellan 30 grader i Sverige som kan kännas riktigt varmt och olidligt kontra 30 grader i Egypten som kan kännas rätt okej och nästan i minsta laget.

Kontentan av denna text är att även om ni inte känner att ni svettas så tappar ni vätska som ni måste fylla på för att inte fara illa det finns en tumregel som säger att man skall dricka en liter vatten per 10 grader och dag vilket då skulle innebära att är det 35 grader så bör man dricka 3,5 liter på en dag. Det är dessutom viktigt att fylla på med salter (Kalles Kaviar är både gott och salt) och andra mineraler för att inte bli urlakade av all vätska och faktiskt kan uttorkning/urlakning ge samma symptom som magsjuka.

Detta inlägg är ingen doktorsavhandling så ta den med en nypa salt!

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/644823225567108

I Egypten så har man ökenklimat vilket innebär att det är väldigt torrt och man har oftast mycket låg luftfuktighet. Till största delen så är det stenöken vilket innebär att det lilla regn som faller inte sipprar ner i jorden/sanden utan det försvinner via lågpunkter i marken där det dunstar eller rinner ut i havet. Och då det regnar så sällan så måste man vattna allt grönt för att det skall överleva vilket innebär att där det är grönt så är det med stor sannolikhet ett hotell eller något liknande och utanför hotellen är det öken. Så därför vattnar man i stort sett alltid någonstans på hotellen så att inte grönskan skall torka ihop och dö.

Detta med låg luftfuktighet gör att man blir lite lurad av de fysiska fenomen som denna medför. I länder med hög fuktighet som t.ex. Thailand, eller för all del även i Sverige, så upplever man 30 grader som mycket varmare än 30 grader i Egypten. Detta beror till stora delar på att med hög luftfuktighet så är luften mättad med fukt vilket gör att svetten som skall dunsta bort från kroppen inte har någonstans att ta vägen då luften är mättad och man blir istället blöt och kladdig eller svettig om ni så vill. Ungefär samma fenomen gäller för kyla där man i Göteborg, med hög luftfuktighet, vägrar att gå ut med -15 grader medan man i Sälen, med låg luftfuktighet, med samma temperatur kan vara ute och åka skidor.

Så den låga luftfuktigheten i Egypten innebär att man sällan eller aldrig blir kladdig och känner sig svettig MEN man svettas lika mycket här som där det är hög luftfuktighet. Skillnaden är att luften i ökenklimatet har plats för mer fukt än vad som redan "lagrats" så därför dunstar svetten från huden ut i luften och man blir inte kladdig och svettig. Man får lätt känslan att man inte svettas men som sagt det gör man i mängder men man märker det inte.

Dunstningen av fukt/svett från huden kräver energi och den energin tas från kroppen så denna process har hela tiden en liten kylande effekt vilket då innebär att 30 grader inte känns så outhärdligt som det kanske gör en sommardag hemma i Sverige.

Ni som stoppat t.ex. en vattenflaska i en blöt strumpa har använt denna princip för att hålla vattnet i flaskan kallt!

Ett bra exempel på detta fenomen känner man om man badat i 28 gradigt, och behagligt, vatten och kommer upp på land igen till dryga 40 grader i luften så kan man trots ökningen av temperaturen känna sig lite frusen medan vattnet dunstar från kroppen men så snart man är torr känner man sig otroligt varm igen, detta tar för övrigt bara nån minut OCH man kan ju torka av sig med en handduk om man vill.

Det förekommer dagar med lite högre luftfuktighet t.ex. i samband med pålandsvind och då kan 30 grader kännas mycket varmare än de 35 grader man hade dagen innan.

Så som ni förstår så gör vi av med en hel del vätska även om vi inte känner det så det är ytterst noga att man dricker ordentligt och slarvar man med det så kan man få samma symptom som om man blivit magsjuk. Det finns en tumregel som säger att man bör dricka vätska motsvarande 1 liter per 10 grader vilket då med en medeltemperatur på 35 grader skulle innebära att man måste dricka 3-4 liter om dagen. Dricker man vätskedrivande drycker som te, kaffe och alkohol så ökar detta på mängden vätska man måste få i sig.

Det är också viktigt att kompensera de salter och mineraler som man svettas ur sig så en tablett Resorb är inte helt fel och salta gärna maten lite extra. Just suget efter salt kommer ni säkert att känna av precis som på alla andra varma platser för där har luftfuktigheten ingen inverkan.

Avslutningsvis så är ju fenomenet med en kroppstemperatur på 37 grader och temperaturen i solen på 45-50 grader att en vattentemperatur på 28, som känns ljummen härhemma i Sverige, kan kännas jäkligt kall när man kliver i men när man väl doppat sig så är det hur skönt som helst och snorklingsrundor på en timme är fullt möjliga utan att man fryser.

Ta denna text med en nypa salt då den kan innehålla faktafel MEN den kan vara sann ändå.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/670117706370993
4 juni 2015 09:56
Egyptentips #3

La Shukran (Nej tack)

Försäljarna kan vara lite "PÅ" och speciellt nu när det är lite tunt på resenärer på grund av revolutionen i Kairo, som dock inte märks av på turistorterna.

Om man istället för att vara otrevlig och gå omkring och vara irriterad, varför skall man vara det man är ju på semester och det är ju jag som betalt för semestern inte försäljarna, släpper ner axlarna och med ett leende säger "La Shukran" (Nej Tack på arabiska) samtidigt som man sätter upp handen i ett försiktigt stopp så brukar de "tagga ner" lite.

"Grabbarna på gatan" säger själva att om de blir behandlade med respekt så är chansen stor att man själv blir behandlad på samma sätt. Givetvis finns det de som inte respekterar nån oavsett vad man gör, men det är ju inget unikt för Egypten.

Vill man inte handla så kan man undvika att stanna håll ihop familjen/sällskapet och promenera vidare med ett leende och ge inga halva löften om att ni skall komma tillbaka, om ni inte tänkt att göra det, för detta glömmer de inte utan de kommer att påminna er varje gång de ser er.

Ett annat trick är att de ser era "Hotellband", de ni har runt handleden, och inleder en diskussion med att de faktiskt jobbar på just det hotellet men är lediga i detta nu.

Man kan också få frågan om hur mycket 1 € mynt är värda och om ni är intresserade av att växla till er dessa mot egyptiska pund, undvik denna typ av transaktioner.

Till sist, man kan faktiskt ha en riktigt trevlig och lärorik konversation med de lokala förmågorna som allt som oftast har en lite annorlunda bild av världen än vad vi turister har.

Shukran = Tack
La Shukran = Nej Tack (La betyder Nej)

PS. Hör gärna av er om ni INTE får höra frasen "Hoppa lilla Loppa..." på stan. DS.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/813323928717036
5 juni 2015 09:08
Egyptentips #4 (2 inlägg)

Ankomst (ett vanligt scenario men det kan givetvis skilja lite från gång till gång):

Ett tips se till att få med er lite vätska från planet för det kan ta lite tid att ta sig igenom "byråkratin" om det är många plan som anlänt samtidigt.

När ni landat på er destination så går det oftast bussar från planet in till ankomsthallen i terminalen där ni möts av representanter för ert resebolag (dessa är lokala "agenter" då resebolagens personal inte släpps in hit).

Dessa "agenter" viftar med en skylt med ert resebolags logga och hänvisar er till den disk där ni får era visum som sedan skall visas upp i passkontrollen där ni också får lämna ifrån er de ifyllda inresekorten som ni fått på planet.

Efter att ni passerat passkontrollen så skall ni visa upp ert pass/visa ytterligare en gång innan ni släpps ut i bagagehallen. I bagagehallen får ni ert bagage och kan sedan, via en övervakad passage gå ut genom utgången där resebolagets egna personal tar emot er och visar vägen till er buss.

Utanför terminalen så kommer ni troligen att bli erbjudna hjälp med era väskor kom dock ihåg att de vill ha betalt för denna tjänst och vill ni anlita dom så gör upp om priset innan ni lämnar ifrån er väskorna. Detta är första kontakten där dricks kan vara aktuellt.

När ni kommer till bussen så står ofta chauffören, eller en medhjälpare, och lastar på era väskor på bussen och de brukar vilja ha en liten slant för besväret, läge två för dricks.

Det är vanligt att chauffören får en liten sedel för utfört jobb, så här är tredje läget för lite dricks.

När ni anländer till hotellet så lastas i de flesta fall ert bagage av bussen, av nån av de ovan nämnda, här är fjärde läget där dricks kan vara aktuellt.

Väl inne i hotellreceptionen så får man oftast ställa väskorna på anvisad plats där de sedan marks med rumsnummer för att sedan levereras till ert rum av nån ur personalen, här är femte gången dricks kommer in i bilden.

Givetvis behöver man inte betala dricks överhuvudtaget men det kan vara bra att veta när "frågan" kommer upp så att man om man vill lämna en slant har en sådan redo.

Svårt att säga vilken nivå på dricksen som kan vara lämplig i denna kedja men 5-10 LE (ca: 5-10 kr) kan kanske vara en bra nivå.

I vissa fall delar resebolaget ut vatten i, eller på vägen till, bussen men har ni möjligheten att få tag nån eller några flaskor innan ni tar steget upp på bussen så kan de vara värda sin vikt i guld. Gör ni inte av med dom på bussen så lär ni få nytta av dom ändå.

Och som alltid så kommer man längst med ett leende på läpparna även om saker och ting inte är riktigt lika "smidiga" som här hemma så försök släppa ner axlarna och slappna av ni är ju på semester!

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/811610418888387:0

Apropå ankomst och avfärd så titta på denna privata video (rysk kommentator(?) men bilder säger mer än tusen ord) som visar ankomsten och avfärden till och från Hurghada (gamla terminalen). Känns nästan som en dokumentär om hur man tar sig in och ut ur Egypten och alla steg med pass/visa/kontroller/tax free finns med. Efter att ha sett denna video har man inte många frågor kvar om denna process.

https://www.youtube.com/watch?v=ip3nIkQtUJE

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/815538378495591
6 juni 2015 13:08
Egyptentips #5

När det gäller valutor så kan följande tips vara värda att beakta (och som vanligt är detta rekommendationer inte regler):

Valuta:

Den egyptiska valutan heter Pund och brukar anges som LE och man kan växla och ta med sig denna valuta hemifrån men man måste i de flesta fall förboka den summan som man vill växla till sig.

Utländsk valuta:

De mest gångbara valutorna är US Dollar $ eller Europeiska Euro € som man vid banker eller i hotellreceptionerna kan växla över till Egyptiska LE. Se till att ni har ett hum om hur kursen är så att ni får tillbaka den summan i LE som motsvarar den utländska valutan som ni växlar in. Växling och alla former av ekonomiska transaktioner bör ske under icke stressiga former och en miniräknare väl synlig medan man växlar kan göra underverk för "kursen".

Reskassa:

Hur stor reskassa man bör ha med sig varierar givetvis på vilken resform man valt, hur länge man skall stanna och givetvis hur bra man är på att spendera pengar. Om man tänkt sig att ta ut pengar på plats i Egypten så kan motsvarande 1 000 SEK per person vara en bra start och man kan då, om man inte redan växlat till LE därhemma, växlat till sig typ motsvarande 500 SEK på flygplatsen så att man klarar de första dagarna. Sen växlar man/tar ut i automaterna allt efter man gör slut på valutan. Tänk på att det är bättre att resa hem med US Dollar $ eller Europeiska Euro € för de är definitivt mer lättanvända utanför Egypten än vad LE är. Många utfärder på resmålet måste dessutom betalas med US Dollar $, Europeiska Euro € eller med kort så det är bra att kolla detta redan vid beställningen.

Uttagsautomater:

Man kan hitta så kallade ATM maskiner på många platser på orterna både på stan och vid hotellen och det går alldeles utmärkt att ta ut pengar i dessa. Tänk dock på att det kan vara skönt att ha en bankdörr invid automaten OM nåt skulle gå snett med kortet och det är dessutom bra om man har två kort med sig om det ena skulle gå sönder eller försvinna.

Valörer:

Se till att ha en del mindre valörer på sedlarna typ 1, 5, 10 och 20 LE som kan vara bra för man alltid skall se till att ha jämna pengar och är ni inte otroligt skärpta och duktiga på huvudräkning så blanda inte valutor vid betalning av varor eller tjänster. Var noga med att det är Pundsedlar som ni får tillbaka, om det är det som förväntas, och inte Piaster. Här hemma brukar man oftast försöka hålla ihop dom stora sedlarna och betala med småvalörer i Egypten är det ofta smidigare att se till att ha småvalörer, så att man kan betala med jämna pengar, så använd med fördel de stora valörerna i varuhus och affärer där de har fasta priser och kassaapparater. På så sätt får ni ett lager med småvalörer att spendera på t.ex. dricks.

Dricks:

Man kan se dricks på många olika sätt en del ger det för att visa sin uppskattning andra för att skaffa sig fördelar men man kan ju fundera på om mottagaren överhuvudtaget bryr sig om varför man ger. Troligen blir de oavsett syfte glada och ökar på sin servicegrad ett snäpp för dricks är en stor del av mångas inkomst. Om man är av den typen som vill ha nytta för sitt dricks så betalar man med fördel en liten slant varje dag i förhållande till hur man uppskattar servicen och vill man bara visa sin uppskattning för servicen i efterhand då kan man ju ta en sväng med plånboken innan man åker hem.

10 LE på sängen innan man går till stranden, 10 LE till servitören nån gång ibland och 10 LE till handdukskillen är väl kanske inte för mycket men det är till syvende och sist du som gäst som avgör vad, och till vilka, du vill ge ditt dricks. Och tror man på tandfen så kan en sedel på sängen frambringa mycket fantasirika kreationer som man hittar på sängöverkastet vid återkomsten till rummet.

Res(T)kassa:

Får man pengar över som man tar med sig hem så är det bättre att ha dessa i $ eller € vilka man kan använda på flygplatsen och på planet hem så det kan vara en anledning till att ha dessa valutor med sig hemifrån istället för Egyptiska Pund.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/809809265735169:0
7 juni 2015 10:14
Egyptentips #6 (2 inlägg)

Innan man släpps in i Egypten så får man fylla i ett inresekort, som delas ut på planet, och denna fylles i på detta sätt. För att förenkla denna hanteringen så kan man skriva ned resesällskapets alla passnummer, och övrig information, på en lapp så slipper man riva fram alla passen på flyget. Man kan dessutom ta fotostatkopior på pass och övriga resehandlingar, t.e.x. försäkringsbesked och biljetter, och fördela dessa mellan sina "väskor" om oturen är framme och man förlorar originalen. När man sen passerar passkontrollen så kan man med fördel placera detta inresekort i passet på den sida där man fått sitt visamärke så slipper man leta efter just den sidan.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/630484337000997:00

Inresekort:

Ett tips om "inresekorten" till Egypten, som ni skall fylla i ombord, är att ni tar kopior på första sidan i passen och har dem lätt tillgängliga så att ni slipper plocka fram "alla" passen när ni skall fylla i dessa kort och se även till att ha en penna tillgänglig. Dessa kopior kan man dessutom ha nytta av om man av nån anledning skulle bli av med sitt pass eller av nån annan anledning behöver komma ihåg t.ex. passnummer. Man kan stoppa ett kuvert med kopior på pass, biljett och "försäkringsservicekort" i alla väskor som en liten extra säkerhet ifall nåt skulle försvinna.

När ni får tillbaka era pass efter att ha fått visumet så stoppar ni med fördel ner inresekortet på den sida som visumet klistrats, eller kolla på sidnumret där visumet sitter, så slipper ni leta efter vart visum och stämpel finns när ni skall visa upp det.

Pass:

Se till att era pass är giltiga minst sex månader efter planerat hemresedatum annars blir det stopp vid incheckningen, några har rapporterat att de kommit iväg med "gamla" pass men det är ju dumt att chansa.

Visum:

Reser man med nåt av de svenska resebolagen så får man visumet (om man valt att köpa det tillsammans med resan) vid ankomsten till resmålet. Om man kommer vid "fel tid" så kan det vara långa köer i ankomsthallen man kan då dela på sig, om man inte reser själv förstås, där en håller platsen i kön medan den andra sprintar över till nåt av bankkontoren och växlar till sig lite Egyptiska pund, om man inte gjort det redan.

Passage:

Oftast får man som sagt köa för att få sitt visum och stämpel, sedan bär det iväg till säkerhetskontrollen där man får lämna ifrån sig Inresekortet och får en stämpel i passet och detta på visumsmärket. Stoppa inte undan passet riktigt än, sätt ett finger på sidan med visumet, för det brukar vara en herre till som vill granska pass och visum innan ni släpps iväg till bagagebandet.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/810126075703488:0
8 juni 2015 00:06
Egyptentips #7

Maten på hotellen håller numera mycket hög kvalitet och jag har inte drabbats av "Faraos hämnd" nån gång på de 20+ resor som jag gjort dit ner men jag kan tillägga att jag är försiktig och smyger mig på maten och känner mig för med de olika rätterna och undviker att frossa på alla tillgängliga rätterna på en gång.

Det kan ju faktiskt vara som så att maten i sig sätter sprätt på magen det händer ju även härhemma i Sverige och är man lite försiktig så kan man låta magen vänja sig vid den lokala maten lite försiktig och inte utsättas för en total invasion av en för oss ovan bakterieflora.

Undvik puttrande buffégrytor och det sägs att kolsyrade drycker skall vara bra mot skadliga bakterier så även den obligatoriska Whiskeyn på fastande magen, vilken jag dock slutade med för några år sedan, och som kanske inte barnen skall utsättas för.

Sen är det ju som så att de magåkommor som man kan få finns även härhemma, det är ju varmt därnere och dricker man inte ordentligt så kan man få samma symptom som om man är magsjuk.

Dricker man iskalla drycker när kroppen kokar så kan även det sätta fart på magen och till sist man kan ha otur och få magsjuka jag har fått det två gånger dock inte i Egypten utan i Eskilstuna och vid sjön Skagern.

Sunt förnuft och en till att börja med restriktiv hållning till det stora utbudet som finns är nog en bra start.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/818470941535668
8 juni 2015 11:59
Egyptentips #8

Lite tips om snorkling (utrustning)

Köpa eller hyra:

Man kan hyra utrustning på plats men vill man öka på chanserna för en problemfri snorkling så kan man med fördel köpa sin egen utrustning. Ett resonemang som är vanligt när man skall köpa utrustning är "Att det duger åt mig..." men det är helt fel inställning för utrustningen är en mycket stor del av upplevelsen och ett läckande mask, en snorkel utan stänkskydd eller ett par för stela fenor kan förstöra allt.

Snorkelutrustningen är egentligen indelad i två kategorier bra och dålig vilket skiljer sig lite från andra "grejer" där man för dyra pengar kan köpa värsting grejer i ett antal olika steg och kategorier. Det finns bra grejer som inte kostar skjortan men man hittar dem sällan i souvenirbutikerna på semesterorterna. Dykbutikerna har dem säkert men pris och språk kan göra det till en osäker och dålig affär.

Om vi börjar med masken så har vi alla olika ansikten vilket innebär att alla masker inte passar alla utan här bör man prova ut vilket som passar just mig bäst.

Snorkeln bör ha ett litet stänkskydd på toppen som man kan vrida lite på om det går lite vågor, de behöver inte vara särskilt höga för att detta skydd skall göra nytta.

Fenorna bör, givetvis, först och främst passa fötterna och dessutom inte vara för hårda då det frestar på vaderna å andra sidan får de heller inte vara för mjuka för då händer det inte mycket när man kickar iväg.

Gå till en dykbutik härhemma i Sverige och be dem plocka fram det som passar just dig/er och de hundralappar som det möjligen kostar mer, än om ni köper grejerna därnere, har ni igen på upplevelsen och funkar det bra så vill ni åka fler gånger och då har ni ju bra och hållbara grejer.

Det finns ju givetvis mängder med dykbutiker därnere men varför springa i affärer, när man kan göra det här hemma, bättre att fokusera på det man reser för nämligen att njuta, en sysselsättning som en del inte förknippar med att springa i affärer.

Användande och justeringar:

En så enkel sak som i vilken ordning man tar på sig grejerna kan vara avgörande typ att man tar på masken först och ser till att det sitter bra och sedan stoppar in snorkeln i mun vilket i vissa fall ändrar ansiktsformen så pass mycket att masken börjar läcka.

Så justera alltid masken efter att ni satt in snorkeln för en del, dock inte alla, kan det vara skillnaden mellan tät och otät mask!

Sen gör många fel då man sätter maskband på endera hjässan eller i nacken det skall vara i ca: 90 graders vinkel mot masken och inte för hårt spänt. Läcker masken men bandet sitter på plats så hjälper det sällan att dra till det hårdare en bra (läs tät) mask sitter kvar på plats utan band genom att man bara andas in lite försiktigt med näsan och skapar ett lätt vakuum.

Se också till att det inte ligger hår mellan mask och ansikte och vid snorkling så kan skäggstubb vara ett lite bekymmer en del har inga problem utan att raka sig under en dykvecka men snorklingen blir inte lika bra med skäggstubb under näsan.

Köper ni en ny mask så immar dom ofta igen men om ni tar en klick tandkräm i masken och gnuggar runt, det är oftast en liten tunn osynlig yta på glaset, och sedan sköljer ur ordentligt så är chansen stor att ni slipper imma som är lika otrevligt som att ha ett läckande mask.

Går det trögt att få på sig fenorna så hjälper det oftast om man blöter dem i vattnet man kan dessutom kränga hälen på fenan "ut och in" och sedan kränga tillbaka den över hälen när man satt i foten. Känns fenorna lite stora så brukar det hjälpa att ta på sig ett par tubsockor för att undvika skavsår.

Skötsel:

Tänk också på att skölja av grejerna då ni varit saltvatten för saltet fräter på grejerna och saltavlagringar kan ställa till problem och korta av livslängden på utrustningen.

Nätbag:

En nätbag av den typen som ni kan se på bilden är ett bekvämt sätt att transportera er utrustning under era utflykter.

Teknik:

Ett tips för er som snorklar i riktigt salta vatten, typ Röda Havet, lägg armarna på ryggen som en skridskoåkare så kommer ni djupare ner i vattnet med benen, vilket gör att fentagen blir effektivare och dessutom så får ni en mer strömlinjeformad "kropp" vilket gör att ni förbrukar mindre energi.

Det smidigaste sättet att ta sig ned en bit under ytan är att ligga på magen vika ned överkroppen 90 grader och sedan lyfta benen rakt upp (räta ut kroppen) då sjunker man nedåt och när fenorna når vattnet kan man simma på nedåt. Denna metod som kallas "fällkniven" är den smidigaste och energisnålaste varianten jämfört med att från horisontalläget börja "simma nedåt".

Bilden som nämns i texten kan ses på Facebook på följande länk:

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/810597585656337:0
8 juni 2015 20:40
Egyptentips #9

Oftast är det svårt att hitta nog med lediga eluttag för alla elektriska apparater som man släpar med sig på semestern. Det är telefoner, kameror, datorer och "paddor" som skall laddas, och oftast alla samtidigt över natten, så ett litet tips är att om man packar med en grendosa så kan man råda bot på denna brist på lediga kontakter.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/815034511879311:0
9 juni 2015 09:45
Egyptentips #10

För att vara på den säkra sidan så ta en extra titt på utgångsdatumet för ert pass som skall vara giltigt minst 6 månader efter ert planerade hemresedatum. Det cirkulerar många historier om hur man åkt med gamla pass och t.o.m. ett av barnens pass men det är ju dumt att chansa och börja semestern med att vara orolig. De rosa, och temporära, passen som man kan få utfärdade hos Polisen funkar för övrigt utan bekymmer nere i Egypten men de är inte billiga.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/828080803908015:0
10 juni 2015 08:21
Egyptentips #11

Ta kopior på era resedokument t.ex. fotostatkopia på era pass, biljetter, service-kort för försäkringen och kvitton på diverse reserelaterade utlägg.

Stoppa sedan dessa kopior i kuvert i era väskor (typ ett kuvert per deltagare) så har ni en bra start på problemlösningen om nåt skulle försvinna eller om man, av nån anledning, inte får tag i den som har originalen.

Man kan även ta kort på sina dokument som man sedan mailar till sig själv om man har tillgång till sin mailbox via webben eller ladda upp dem på nån on-line lagringsservice som DropBox eller OneDrive, glöm då inte era inloggningsuppgifter.

De kort som man tagit kan man ju dessutom spara i den telefon eller kamera som de tagits med.

Ta gärna en extra kopia på alla i sällskapets pass så att ni enkelt kan ha informationen redo när det blir dags att fylla i inresekorten.

Och se till att förvara originaldokumentationen på ett säkert ställe gärna i rummets kassaskåp om det finns ett sådant.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/843767879005974:0
10 juni 2015 23:41
Egyptentips #12

Ett tips för er som gillar att ligga och snorkla lite längre stunder och vill undvika att bränna upp er på ryggen är att ha en tröja på sig. Man känner inte att solen tar så mycket som den gör då vattnet kyler ner MEN det är lätt och fort gjort att man bränner upp sig. Och ni "gubbar" därute med lite gles kalufs kan också tänka på att skydda hjässan från solen för kvällsduschens vattenstrålar kan bli riktigt smärtsamma om man slarvar med skyddet.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/657165844332846
11 juni 2015 15:00
Egyptentips #13

Om ni har plats för lite kaviar, och kanske ett paket knäckebröd, i väskan så är detta ett perfekt tilltugg för att stilla saltbegäret efter en dag i solen och värmen. Salt och mineraler är för övrigt mycket viktigt att få i sig så att inte kroppen blir urlakad efter all vätska som också är mycket viktigt att man får i sig.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/650632564986174:0
11 juni 2015 22:25
Egyptentips #14

Ett litet tips till er som gillar att snorkla, och vill dubblera era upplevelser, är att skaffa en vattentät ficklampa (finns för under 100 kr) och ta er en kvällstur under ytan. Jag lovar att nattskiftet består av en hel del intressanta djur som ni inte ser om ni bara snorklar på dagen.

https://www.facebook.com/egyptentips/posts/649458908436873