Dykning Borneo vs Fillipinerna

15 jan. 2014 04:13
Visningar: 1401
Hej, jag och sambon år ute och reser och tänkte avsluta med 10 dagars dykning. Flickvännen ska ta OW och jag har redan advanced...

Vi tittar på både fillipinerna (runt cebu kanske?) och Borneo (kring Sipadan tänker jag)

Vi är ute efter stt det ska vara 1)Fint med mycket arter och färger och bra sikt 2) Billigt 3) mysigt strand häng och snorkel möjligheter när man ej dyker

Vi kommer bra där i mars

Så är det någon där ute som dykt på både Borneo och fillipinerna som kan jämföra dykning och prisnivån??

Men alla tankar och idéer tas gärna emot!!! =)
15 jan. 2014 11:21
Misstänker att billigt är det nog på båda ställena.
Jag tog mitt OW på Borneo, på ett ställe som hette singamata Reef Resort ( http://www.singamata.com/en/ )
De saknar förvisso strand då de ligger ute på ett rev och sikten just runt revet är inte alltid den bästa (vilket jag märkte när jag gjorde mina confined water dives just där). Men i övrigt var sikten på alla dykplatser runt omkring Semporna bra när jag var där. Men har du AOW så vet du att sikten är en "färskvara" och kan förändras från dag till dag. Med det sagt så tror jag ändå att sikten i de vattnen är generellt god.

Sipadan behöver du boka i förväg om du ska bo där, men det visste du kanske redan? Det är ju lite speciella regler kring den ön.

Kan inte uttala mig om Filli då jag inte varit där.
Av 0scar
16 jan. 2014 16:10
Citerat från Ixploretheworldcom:

Sipadan behöver du boka i förväg om du ska bo där, men det visste du kanske redan? Det är ju lite speciella regler kring den ön.
Nja, på Sipadan har man inte kunnat bo på över 10 år, sen dom gjorde det till skyddat område. Däremot får 120pers per dag tillstånd att besöka atollen för att dyka/snorkla. Så bo får man göra på nån annan ö intill eller i Semporna om man hellre föredrar det (rekommenderas inte det sistnämnda)

Prisnivån upplevde jag väl som ganska jämbördig. På Filippinerna dök jag på Malapascua, Siquijor, Apo island och Coron, så övriga dykmål,såsom balicasag och moalboal kan jag inte uttala mig om. Jättefin dykning där med.
Givetvis variera priserna för alla ställen mellan budget och lyxalternativen.
För Sipadan är budgetaltenativ typ uncle chang, scuba junkie, billabong scuba på mabul.

Dykningen är väldigt häftig kring Sipadan, så dykmässigt skulle jag ge min röst på Sipadan. Särskillt om man inte varit där förrut.
Däremot är det inte så mycket till "strandhäng" däromkring.

Jag tänkte prova Derawan på den indonesiska sidan av Borneo i april. Det ska vara billigt, bra dyk och förhoppningsvis mer strandliv. Logestikmässigt lite jobbigare att ta sig till dock.
16 jan. 2014 17:26
Citerat från 0scar:

Nja, på Sipadan har man inte kunnat bo på över 10 år, sen dom gjorde det till skyddat område. Däremot får 120pers per dag tillstånd att besöka atollen för att dyka/snorkla. Så bo får man göra på nån annan ö intill eller i Semporna om man hellre föredrar det (rekommenderas inte det sistnämnda)
My bad. :(
Jag undersökte aldrig Sipadan närmare då jag insåg att jag inte skulle hinna med det när jag reta rent i SOA 2011 så jag ignorerade mesta informationen om Sipadan. Visste bara att det var reglerat med dykning. Boende åkte nog bara med av bara farten om man säger så.
20 jan. 2014 17:07
Tack för era svar!!!

Prismässigt likvärdigt gör ju valet enklare egentligen. Nu står det mellan strandhäng eller dykprio verkar det som =)

Hur mkt bättre är dykningen på sipadan jämfört med där du dök pÅ fillipinerna? Flera nivåer eller ändå ganska likvärdigt?

Hur är dykningen där man tar Open water kursen? (Vid Mabul eller Semporna gissar jag)

Hur är dykningen på sipadan om man som mon sambo bara kommer ha Open water? Finns så pass grunda dyk?

Tack än en gång för all info!!!!
Av 0scar
23 jan. 2014 16:27
Om man gör sin OW på Mabul görs det på grund vatten (i havet). Inga pooldyk. Djuphetsmässigt på Sipadan, inga problem.
Jag kanske bör klargöra att just Sipadan som individuell dykplats är dyrare än t.ex Mabul, 3 dyk på Sipadan inkusive tillståndet är ungefär det dubbla gentemot 3 dyk på Mabul. Jag tycker det är klar värt pengarna! Man behöver inte dyka på Sipadan varje dag heller, utan varva med Mabul, Kapalai osv. Gå in på dykcentrens hemsidor och kolla priserna så får du ett hum. Ett dyk på Mabul kostar runt 200 SEK

Ett dyk på Sipadan ger mycket på ett och samma dyk. Du ser inte bara en liten sköldpadda, utan kanske dussinet och dom kan vara stora som dig själv. Man får se lite av varje av mycket. Hajar, humrar, stim av barracudor, tusentals "akvariefiskar" i alla dess färger. Listan är lång. Har man tur kommer något ovanligt förbi såsom mola mola,hammarhaj eller valhaj förbi. WOW-faktorn är stor (särskillt om man inte har dykt mycket innan)

Mabul har också kanonfint väggdyk, med varierat djurliv. men kompletterar Sipadan framförallt med muck diving. Ganska grunda dyk, kolla efter fiskar och djur som kamouflerar sig och har udda former. Särskillt nattdyken där, tyckte jag personligen om.

Sök på "Sipadan diving" eller "Mabul diving" på youtube!

Din sambo kommer nog få en wow-upplevelse oavsett vilken plats ni väljer, då det är första gången
Nivåmässigt. Vad ska man säga..... toppen mot suveränt. Båda mycket bättre än bra.

Går ju inte att posta bilder, så jag byte lite tillfälligt profilbild till en tagen på Sipadan.



24 jan. 2014 15:23
Tack Oskar!! Fin bild med sköldpaddan =)

Tänkte fråga om i hört ngt om Langkawan... Verkar vara mer strandliv, men hur är dykningen där tror du?

Och visst gick det bra att snorkla kring Mabul?

Tack ön en gång för svaren!!
Av My53
25 jan. 2014 12:32
Ville bara säga att det är fin snorkling runt Mabul. Man kan tom snorkla direkt från en pir o behöver inte hela tiden åka på turer. Sedan är själva ön intressant med ett folkliv om ni vill nåt annat än att dyka/snorkla. Fast jag har aldrig varit på Filippinerna så jag kan inte jämföra.
25 jan. 2014 14:51
Tack! Det låter ju toppen! Med snorklingen och så!

Sambon är sugen på strandhäng.. Men man kan ju inte få allt =)