Stöd Ukraina

Sierras blogg

Torsdag 4 Mars 2010 - Koh Lipe

Koh Lipe Beaches...men först lite historia och fakta

Den lilla ön Koh Lipe (egentligen Pulaw Nipih) är Thailands sydligaste ö och ingår i Tarutao Marine National Park. Den 19 april 1974 förklarades sammanslagningen av Adang´s och Tarutao´s arkipelago till Thailands åttonde nationalpark med 51 öar som täcker en area av 1490 km², av vilka 85 % är marina.

På Lipe bor ca 700 personer som härstammar från Urak Lawoi’ vilka slog sig ner i Adang arkipelago omkring 1910. De härstammar ursprungligen från Langkawi (Pulaw Kawi) i Malaysia och hade ett eget språk och en egen kultur och är ett av Thailands minoritetsfolk, socialt och kulturellt åtskilda från de dominerande etniska grupperna. Ättlingar till Urak Lawoi´ lever i dag t ex även på Phuket (Pulaw Tokga) och på Lanta Yai Island (Pulaw Satak).

På sitt eget språk kallar de sig själva ”people (urak) of the sea (lawoi´)”. På thai kallar de sig ibland chaao lay, där chaao betyder people och lay är taget från thai´s talay (sea).

I thai dokument benämns Urak Lawoi´ som chaoo lay eller gypsy talay därför att de delvis är nomader. ”Sea gypsy”, sjözigenare, har blivit termen som används i turistbroschyrer. ”Sea nomads” är också ett uttryck man kan se.

Många Urak Lawoi´ kallar sig numera inte bara ”people of the sea” utan också ”people of the island” (chaao ko eller kon ko).

BEACHES

På den 4 km² lilla ön finns tre ”officiella” beacher; Pattaya, Sunrise, Sunset, och fyra inte lika kända; Laem Hin Susy, Hideaway, Bila och Sanom.

Pattaya (ursprungligen Patay Daya), eller som den kallades i dagligt tal tidigare ”back side”, är lite speciell då den potatismjölsliknande sanden endast finns här förutom längst nere i söder på Sunrise vid Viewpoint Resort, medan övriga beacher har en lite mer kornig sand, lite åt strösockerhållet. Eftersom denna populära beach ligger i söderläge, är den särskilt populär av barnfamiljer. Den är oftast vindstilla och lugn då nordostvinden under högsäsong ligger på öns östra sida. Eftersom öns flesta resorter och boendeformer i alla varianter ligger på Pattaya är även longtailtrafiken, särskilt på morgnar och eftermiddagar väldigt aktiv. Den västra delen av beachen är betydligt lugnare än den östra.
Pattaya är också den beach som trafikeras av all båttrafik med ankommande och avgående gäster vilka angör ön vid Bundhaya Resort i östra delen. För ankommande/avgående från/till Langkawi måste den lilla immigrationdesken intill Bundhaya Resort besökas för passformaliteter. Detta gör att det under dagen är förhållandevis mycket trafik vid Bundhaya.
Pattaya Beach

Sunrise (ursprungligen Muka Pulau) ligger på öns östra sida och är inte lika långgrund som Pattaya. Under högsäsong ligger nordostvinden på och den svalkar skönt i värmen. Longtailtrafiken har även här ökat enormt bara sedan samma tid förra året. Där finns många sköna resorter och Idyllic Resort i södra delen, är ett modernt bygge som verkligen skiljer sig från alla andra....positivt...nja lite extemt enligt min smak i alla fall. Nytt sedan november 2010 är Serendipity Resort som har ett fantastiskt läge på bergkanten allra längst i söder. Längst uppe i norra delen ligger det populära Mountain Resort. Den delen av Sunrise var tidigare mer känd som Karma Beach. Sunrise kallades tidigare av den lokala befolkningen för ”the front side” eftersom det var lokaliseringsplatsen för fiskebåtarna, skolan, hälsocentret och affärerna. Skolan, hälsocentret och en del affärer ligger kvar men affärerna på ön har i dag mångdubblats och finns till största delen på den lilla gatan från Sunrise till Pattaya.
Sunrise Beach

Sunset, eller Pramong som den egentligen heter (Patay Panyak ursprungligen), på öns västra sida är en trevlig beach att bedriva sin dag på. Den ligger vindskyddad under högsäsong och där finns två möjligheter till boende, Porn Resort och Fisheries Department Bungalows samt ett dykföretag, Sabaye Divers. Att ligga under ett av träden och läsa en bok på Sunset är verkligen avkoppling då det är den överlägset lugnaste beachen av "de tre stora". Longtails? Inte så man tänker på eller störs av dem...eller den...
Sunset Beach

Laem Hin Susy, är en liten beach som ligger norr om Sunset, strax söder om och nära Mountain Resort, och där finns två bungalows som drivs av en kvinna från Italien. Susy i namnet syftar på hennes 1 år och 2 månaders lilla flicka. Ingen online bokning utan endast walkin. När solen går ner över öarna längre bort i väster är det väldigt långt till snön hemma...även tankarna är långt borta...

Uppdatering: I slutet av 2010 lämnade ägarinnan detta ställe och det har nu förfallit och kallas av någon anledning "Smily Small beach".
Laem Hin Susy Beach

Strax söder om Laem Hin Susy och inom synhåll över den lilla viken ligger Princess Residence, ett antal fräscha bungalows som tillhör kungahuset i Bangkok. Detta är ingen beach men jag tar med detta i alla fall som information då det är inte så känt att kungahuset har ett "sommarställe" på Lipe. De ligger precis vid vattenbrynet och står oftast tomma. Bakom de beachnära finns även några bungalows som det finns möjlighet att hyra till ett bra pris.
Princess Residence

Hideaway som ligger strax söder om Sunset är en beach som inte har många besökare. Där finns en enkel bar och inget boende.

Uppdatering: Denna lilla beach heter i dag "Mia Luna".
Hideaway Beach

Bila är en riktigt liten beach som ligger lite offside söder om Hideaway. En liten enkel resort, Bila Resort, ligger inbäddad i slänten, är byggd i gammal stil och smiter fint in i naturen. Maten i den enkla tavernan rekommenderas varmt. Utanför Bila erbjuds fina snorklingsmöjligheter.
Bila Beach

Sanom ligger egentligen på Pattaya men ändå syns den inte...I västra delen av Pattaya bakom en liten udde är den lilla Sanom Beach Resort belägen. Man kommer dit på en ranglig ”stig” bland klipporna byggd av bamburör. Det är en mycket enkel resort men där finns även ett ”Steakhouse” så man behöver inte knalla på ”stigen” till närliggande ställen för att intaga sin kvällsmåltid när mörkret fallit vilket är tur då ”stigen” inte är att leka med...

Sanom Beach och bambustigen

Morsning!
Sierra
Dela med andra:    

Kommentarer
Tosse08 säger:
Tack för info :) jag/vi blev lite oroliga att vi valt fel ställe, men nu känns det bättre!! Mvh Sofie
Postat 2014-06-09 13:01  Anmäl
Sierra säger till Tosse08:
Hej Sofie,

Det är inte fel att åka till Lipe under sommaren och är ni ute efter lugn och ro är detta den bästa tiden. Vädret är normalt bra med växlande molnighet och någon skur främst nattetid. T ex i dag är det sådant väder med svaga vindar :-) Vattnet är ju otroligt fint och om möjligt ännu bättre på sommaren.

Det är dock lugnt på Walking Street då många (inte alla) av de små shoparna är stängda under low season.

De flesta resorter och boenden är öppna och du kan få riktigt fint boende till lågt pris nu.

Ni kan under low season endast åka dit från Pak Bara Pier där det är två dagliga avgångar 09.30 och 11.30.
Postat 2014-06-09 10:29  Anmäl
Tosse08 säger:
Hej Sierra :) jag, min sambo och son ska åka koh lipe nu 30/6 och åka hem 29/7. Men nu har jag blivit osäker på om det är bra tidpunkt att åka till koh lipe på? Eller om koh samui är bättre? Vi tycker ju att koh lipe verkar vara en riktig paradisö och det är ju det vi vill ha, lugn och ro. Men samtidigt vill vi i te att semestern ska regna bort... Det är våran livs resa :) Jag ser att du har stor erfarenhet så jag frågar dig ;) mvh Sofie
Postat 2014-06-09 08:58  Anmäl
Bilabeach säger:
Hej!
Tack for fin information om var underbara o Koh Lipe

Vill bara meddela att Bila Beach har en ny hemsida och ny mail. Jag skriver inte detta av monetar vinning utan for att undvika missforstand.

Den nya sidan ar http://www.bilabeach.se eller http://www.bilabeach.asia

Mvh Peter
Postat 2011-02-17 07:07  Anmäl
Monicav säger:
Hej! Tackar för en inspirerande läsning! Vi är två medelålderspar på väg till Koh Lipe i januari för första gången. Har luffat runt i Thailand/Malaysia tidigare så resvana finns. Har du något tips på ett bra boende, prisvärt (inte för basic) och med fin badstrand förstås! Tack på förhand!
Postat 2010-11-17 10:26  Anmäl
Hej Sierra.
Väldigt snällt av dig att dela med dig dina kunskaper och upplevelser. Uppskattas verkligen!
En fråga bara. Jag ska resa med mamma och min dotter på 4år till Koh lipe och jag funderar på att bo på Sanom Beach (billigt o på stranden :-D) men jag undrar hur lång tid tar det att ta sig till Pattaya eller matgatan samt hur "farligt" är det att gå i mörkret till Sanom (ser man absolut ingenting eller?). Anledningen vi vill bo på Sanom är att jag har fått uppfattning att på Pattaya (som är barnvänligt) är det mkt "trafik" med människor och framför allt båtar. Vi vill bo direkt på stranden (budget) men är lite skeptiskt nu för Pattaya efter lite forum läsning.

Vad skulle du rekommendera?

Tack på förhand för dina tips.
Postat 2010-11-05 10:57  Anmäl
Mariana säger:
Vilken fantastiskt inspirerande reseinfo om Koh Lipe Beaches! Har du provision från turistrådet eller ska du ge ut en bok ... det senare vore inte så dumt :-)) - du är ju något av specialist på bl a Thailand. Tack för fin presentation som vanligt!
Postat 2010-10-10 16:24  Anmäl
Myrran säger:
Vilken otroligt värdefull info om Koh Lipe, folket på öarna, dess historia och alla dessa beacher. Snacka om att man blir sugen på att åka dit. Nu gäller det att hitta någon trevlig reskamrat nu när tyvärr Per inte kan följa med.
Margaretha
Postat 2010-10-10 13:33  Anmäl
Sierra säger:
Sun!
Det går alldeles utmärkt att snorkla från alla beacher. Mina favoriter är dock södra delen av Sunrise, Sunset samt utanför Bila.
Postat 2010-10-10 11:14  Anmäl
Sun säger:
Efter denna läsning känns det som om jag har varit på Koh Lipes alla stränder =) TACK!
Snorkling? Kan det göras från någon av stränderna?
Postat 2010-10-10 09:46  Anmäl

Sida:1234Nästa
Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Ingridhell
Leif hade lämnat skorna när vi gick över spången. Det var lite knökigt att gå då...Sen såg vi en grön orm vid stranden s...
13 april 2011 15:52
Ynnej1976
Ynnej1976 säger om Sierras bild "Sunset Beach Koh Lipe":
Ser jättefint ut!
6 mars 2010 09:24
Rommetorp
Rommetorp säger om Sierras bild "Sunrise Beach, Koh Lipe":
Det är en mycket fin strandbild
25 februari 2010 15:50