Stöd Ukraina

Cingelssons blogg

Lördag 3 Maj 2008

Isbjörnsjakt från skotern!

Påklädda i flera lager med underställ och ytterst en överlevnadsdräkt både kände vi oss och såg ut som ryska babuschkadockor - men frysa behövde vi inte göra på våran skotersafari!!

Vi sätter oss på skotern och låter den dansa iväg med oss över den gamla övergivna landningsbanan. Det tar inte långtid innan de snöbecklädda bergen omsluter oss från alla håll. Allt är vitt, vitt, vitt och kontrasten mot den klarblå himlen är fantastisk. Världen känns oändlig när vi färdas framåt och så fort vi stannar till är kameran snabbt uppe för att försöka föreviga ytterligare ett kodak moment...

Vid tredje stoppet är det dags för lunch och alla får varsin påse med frystorkad mat som skall fyllas med hett vatten & svälla fem minuter innan det kan avjnutas. Det blir biffgryta och smakar bättre än jag vågat hoppas på:-) Behöver man som jag gå på toaletten är det bara att ta skotern och köra en bit bort - men inte för långt bort så att guiden inte kan se en och därmed inte skydda en om en isbjörn skulle anfalla...

Efter lunch är det dags att köra ut på isen och våran guide, Odd Magne, berättar att han för fyra dagar sedan såg tre isbjörnar just på den här isen men att man aldrig kan vara säker... Fyllda av förväntan startar vi motorerna och åker sakta, sakta iväg. Vi tittar spänt på Odd Magne och så fort hans knutna näver åker upp stannar vi lydigt medan han tar upp kikaren och spanar. Stoppen blir tätare liksom våra förväntningar och hellt plötsligt vinkar han till oss att stanna på rad bredvid - där ute på isen latar sig inte bara en utan tre (!) isbjörnar!!!!

Det visar sig vara en hona och hennes två ungar som till synes hellt oberörda av sina åskådare går runt, sträcker lite på sig och ligger och solar...ahh isbjörnar:-) Vi står där rätt länge, försöker knäppa den perfekta bilden, sneglar avundsjukt på Odd Magne som har ett grymt objektiv och rattar kikaren för att kunna njuta av nordpolens kung på liite närmare håll!

Efter ett tag måste vi dock slita oss men det är med stora leenden som vi långsamt börjar köra därifrån medan våra blickar dröjer sig kvar..

Strax kommer vi till en glaciär och på vissa ställen skiftar den packade isen i turkost. Ett av glaciärens klippblock står lite vid sidan om och är vackert med massa enorma istappar. Efter en kort paus drar vi vidare mot nya överväldigande vidder och ytterligare glaciärer. På väg tillbaka sicksackar vi mellan sälar och deras kutar och stannar till för fika på den fastfrusna skonaren Noorderlicht.

Ungeför 9h efter att vi lämnade Longyearbyn är vi tillbaka - trötta i armarna då vi som ovana skoterförare kramat handtagen för hårt, trötta i rygg och ben då vi behövt parera otaliga gupp vi studsat över - men fortfarande leende och med tre isbjörnar på näthinnan....
Dela med andra:    

Kommentarer
Missymaria säger:
Jag tycker du ska byta titel på bloggen: isbjörnsjakt. det känns väldigt magstarkt och inte ok när vi försöker bevara isbjörnarna där upp. De är ju fridlysta. Jag vet ju att ni inte jagade så varför kalla bloggen så.

Jättekul att du fick se isbjörnar, visst är de fina.
Postat 2008-12-09 20:20  Anmäl
Gullsing säger:
Jisses, va´ spännande det måste ha varit.

Gilla
Postat 2008-07-11 23:42  Anmäl
Ziesta säger:
Vilken upplevelse det måste ha varit! Hur nära kom isbjörnarna?
Postat 2008-06-05 13:38  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet