Stöd Ukraina

Sallskapets blogg

Torsdag 9 Oktober 2008

Att göra i New York

Det finns såklart massvis med saker att se och göra i New York City. Beroende på vem du frågar får du säkert helt olika tips och rekommendationer. Här kommer ett gäng tips på vanliga och ovanliga saker.

• STROSA, strosa, strosa - När man är i New York är tips nummer ett att bara strosa runt på Manhattan. Det finns så mycket att se och pulsen överallt är såå skön. Ta med er bra promenadskor och gå så mycket ni bara orkar. De olika stadsdelarna skiljer sig en hel del åt.

• Köp en Time Out - Det är en tidning som finns i alla små stånd. I Time Out hittar du allt som händer kommande vecka. Det är marknader, muséer, nattklubbar, matställen, biofilmer, jazzklubbar och mycket mer.

• Times Square - Turistigt men samtidigt en rätt cool plats. Här ska man vara efter mörkrets inbrott.

• Empire State Building - Också turistigt men New York från ovan är jäkligt häftigt.
http://lyxman.blogspot.com/2008/03/empire-state-building.html

• Ground Zero - Inte så mycket att se längre. Det är en stor arbetsplats. Samtidigt är det en av vår tids absolut största händelser så det är klart man vill se hur det ser ut. Man har bäst utsikt från World Financial Center.
http://lyxman.blogspot.com/2008/09/911.html

• Central Park - Min absoluta favorit här i New York. Enormt stor och en hel del att se. Varför inte ta med löpgrejer och ta en tur i denna sköna park?

• Brooklyn Bridge - Ett måste om man är i New York för första gången. Man har riktigt sköna vyer från denna bro. Ta blå tunnelbana, A eller C till High Street så hamnar ni i princip på bron.

• Frihetsgudinnan - Personligen tycker jag inte man behöver åka ut till Frihetsgudinnan. Du kan istället gå ner till Battery Park och ta en fika vid vattnet och kika på henne därifrån. Du spar massvis med tid på att inte åka ut. Vill du ändå komma nära henne för lite bra kort så ta färjan till Staten Island som är gratis.

• Ät på restaurang - Gå ut och ät god mat om kvällarna. I ett annat blogginlägg tipsade vi om några schyssta restauranger. Steakhouse är ett måste!

• Sport - Vi är två sportfanatiker så vi har varit på en del sport här i New York och resten av USA. Madison Square Garden är en klassisk arena som är värt ett besök. Både New York Rangers(hockey) och New York Knicks(basket) har oftast minst en hemmamatch per vecka. Säsongen för hockey/basket är mellan oktober-juni. New York Yankees och New York Mets är stadens två baseballag. De har säsong mellan april-oktober. Köp biljetter via ticketmaster.com

• Helikopter - Det är klart det är stentufft att åka helikopter över Manhattan. Det kostar mellan 120-220 dollar per person beroende på vilken tur man tar. Kanske inte värt pengarna men om man nu ska åka helikopter nån gång så är detta staden att göra det i.
http://lyxman.blogspot.com/2008/06/helikopter-runt-manhattan.html

• Åka båt runt Manhattan - Varför inte ta en båttur runt Manhattan? Ett helt varv tar cirka tre timmar. Man kan också välja att bara åka runt den intressanta södra udden. Enhel del sköna vuer och kunniga guider.
http://www.circleline42.com/

• Båten till Staten Island - Färjan går var 15:e minut under rusningstid och var 30:e minut övriga tider. Det är gratis att åka den och du får en del rätt schyssta vyer över södra Manhattan. Man kommer också hyfsat när frihetsgudinnan så istället för att stå i lång kö till den båten kan du lika gärna ta Staten Island Ferry.
http://lyxman.blogspot.com/2008/10/staten-island-ferry.html

• Amateur Night på Apollo Theater - Varje onsdag kör de en sån amatörafton på Apolloteatern i Harlem. 10 artister eller vad man ska kalla dem uppträder inför en minst sagt kritisk publik. Absolut värt ett besök.
http://lyxman.blogspot.com/2008/10/amateur-night-at-apollo-theater.html

• Roof Top Bars - Det finns ju ett antal såkallade roof top bars på Manhattan. En av de absolut schysstaste för en turist är 230 Fifth. Grym utsikt över midtown och gratis inträde. Kan vara lite kö på fre och lördagar men annars är det bara att kliva in. Ta med kameran. Om det är lite småkyligt kan man låna varma rockar på plats. Öppet 16-04 varje dag.
http://lyxman.blogspot.com/2008/03/230-fifth.html
Även Hotel Empire har en: http://lyxman.blogspot.com/2008/10/isabellas-hotel-empire-230-fifth.html

• The Back Fence - Gå på The Back Fence och kika på livemusik. Sunkig bar med mycket tradition. Om Greg Aulden lirar så är det lika delar sång som stand up comedy. Han är riktigt skön.
http://lyxman.blogspot.com/2008/10/back-fence.html

• Dansa hela natten - Gillar man att dansa till världskända dj´s så är Pacha ett bra ställe att gå till. Kosstar mellan 20-40 dollar i inträde. De har en hyfsat tung lista med dj´s som kommer dit i höst: http://www.pachanyc.com/calendar.aspx
http://lyxman.blogspot.com/2008/05/armin-van-buuren-at-pacha-new-york.html

• Muséer - Personligen är jag ganska ointresserad av muséer men det finns ju en del att välja på. Återigen är Time Out ett bra tips för att se om det körs någon speciell utställning någonstans.
Har själv bara varit på Museum of Natural History samt Museum of Modern Art: http://lyxman.blogspot.com/2008/10/moma-museum-of-modern-art.html

• Ta en cykeltur - Varför inte ta en cykeltur runt de södra delarna av Manhattan och avsluta med stora varvet i Central Park? Vid sydvästra hörnet av parken, Columbus Circle, så står det massvis att cykeluthyrare. Man kan hämta dem runt 09.00 och lämna tillbaka vid 18.00 tror jag. Kanske lite senare under sommaren.
De har sen cykelbana längs hela västra sidan i princip. Runt den södra udden och vidare upp på östra siden. Runt gata 34 måste du in en gata för då tar cykelvägen slut. Ta er då upp till Central Park och stora varvet där.
Det finns även guidade cykelturer man kan haka på. http://bikethebigapple.com/index.html
Cykelkarta hittar ni här: http://www.nycbikemaps.com/maps/nyc-bike-map/
http://lyxman.blogspot.com/2007/11/cykeltur-runt-manhattan.html

• Union Square - De kör nu marknad här mån-ons-fre och lördag. Värt ett besök.
http://lyxman.blogspot.com/2008/05/union-square.html

• Southstreet Seaport - Ett område just bredvid Brooklyn Bridge med massvis med restauranger och en del affärer. Kullerstensgator och en skön utsikt. Värt ett besök.
http://lyxman.blogspot.com/2008/05/south-street-seaport.html

• Governos Island - Denna lilla ö ligger söder om Manhattan och det går båtar ut fre-sön 10-17. Den har dock bara öppet från sista maj till i början på oktober. Man knatar runt ön på en timme om man skyndar på lite och även här har du en del schyssta vyer över södra Manhattan
http://lyxman.blogspot.com/2008/07/governos-island.html

• FN-huset - Personligen tycker jag att FN-huset är rätt schysst. De gamla anrika salarna där så många beslut tagits andas tradition och är rätt sköna att se. Har man ett stressat schema kanske det kan vänta men annars är det nog så trevligt som ett besök på ett museum.

• Roosevelt Island - Denna ö ligger öster om Manhattan i East River. Man kan ta linbanan ut vilket bara det är en skön grej. Antingen kan man gå ut till norra udden eller så lägger man sig i parken som finns på den södra udden. Den har varit under reparation men jag tror den ska öppna nu i vinter eller nästa vår.
http://lyxman.blogspot.com/2008/05/frukost-p-roosevelt-island.html

• Åka och bada - Det finns ett par olika ställen man kan åka till. Antingen tar man t-banan hela vägen ut till klassiska Coney Island eller så åker man till Jones Beach. Coney Island är halvrisigt tycker jag. Ligger glas och annat skit på stranden och under sommarlovet är det belamrat med Brooklyn-kids.
Då är Jones Beach betydligt bättre! Enorma vågor och en lååång sandstrand. Man får åka tåg från Penn Station till Freeport och sen ta buss N88 ut till Jones Beach.
Jones Beach: http://lyxman.blogspot.com/2008/07/jones-beach-long-island.html
Coney Island: http://lyxman.blogspot.com/2008/06/coney-island.html

• Poker i Atlantic CIty - Är man i New York kanske 10 dagar eller om man har varit här förut och samtidigt gillar att gambla lite så varför inte åka till Atlantic City? Det tar cirka 2½ timme med buss. Man kan sen välja att ta bussen hem på kvällen eller stanna till dagen efter.
http://lyxman.blogspot.com/2008/09/poker-och-permobiler-i-atlantic-city.html

Det var väl några tips. Frågor på det?
Dela med andra:    

Kommentarer
Sallskapet säger:
Ja nåt guldkorn ska man väl kunna hitta även om man är kräsen :)
Postat 2010-10-18 14:05  Anmäl
Mrcolumbus säger:
Howdy!

Riktigt schyssta tips o råd du skrivit!!
Leve New York..eller som de sa 'för ett tag sedan': New Amsterdam! *L*

En som varit där,och ska åka tillbaka! /RJ
Postat 2010-10-18 13:17  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Att göra i New York
15 år sedan
Restauranger i New York
15 år sedan
Shopping i New York
15 år sedan
Promenader i New York
15 år sedan
Gratisnöje i New York
15 år sedan