Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Torsdag 1 Oktober 2015 - Singapore

18 tips - värt att göra i Singapore

2007 spenderade jag fyra dagar i Singapore. En riktigt trevlig stad! Så trevlig att jag 2009 gjorde ett återbesök några dagar och hittade nya favoriter. Även 2014 och 2015 blev det stopover i Singapore, men då bara över dagen.

Här är lite tips om vad man kan hitta på. Jag har även skrivit en guide om Singapore: http://www.reseguiden.se/reseguider/singapore-asien-runt-i-en-stad-4864

1. Frossa på foodcourts / 'hawker' centre
Öppna ytor med diverse matstånd och stolar och bord i mitten. Ät urbillig mat av alla de slag.. nudlar, wok, grytor, dhal, vårrullar, grodor (!).. och missa inte alla färskpressade juicer av spännande frukter. Härligt uppfriskande i hettan i Singapore! Det kryllar av food courts överallt. Se exempelvis Tekka Centre vid tunnelbanestationen Little India och Maxwell Hawker Centre bakom det röda templet (Buddha Tooth Relic Temple) i Chinatown. Oftast fanns det åtminstone ett stånd i varje food court som serverade vegetarisk mat.

2. Utsikten från New Asia Bar på kvällen
Trots att vi såg ut som vi inte riktigt hörde hemma i den tjusiga baren var det inga problem att komma in i Swiss Hotels entré och åka upp till översta våningen med hissen. Här möts man av en fantastisk utsikt över skyskraporna by night. Den dyra Singapore Sling-drinken (125 kr) kan man dock skippa och hitta billigare någonannanstans.

3. Besök en svunnen tid på Raffles Hotel
Vill man betala ännu mer, närmare bestämt 250 kr, för den berömda drinken kan man istället dricka den på klassiska Raffles Hotel.. men då ingår ju saltade jordnötter med skal som man får slänga på golvet och möjligheten att insupa den fina atmosfären med solfjädrar i taket.

4. Pusta ut på gröna ön Pulau Ubin
En ö utanför själva staden. Ta en cykeltur i djungeln när du tröttnat på storstaden. Vid en liten strand sålde en kvinna kokosnötsjuice direkt ur skalen. Trots att det var lördag när jag var där var det inte så många andra cyklister där.. Eller iallafall inte så många som man skulle kunna tänka sig med tanke på att de flesta borde ju vill ta ett break från storstadspulsen efter en hektiskt arbetsvecka och ge sig ut i naturen.. Fast det kanske är då folk hänger i alla shoppingcenter..

5. Träffa apor i Bukit Timah Nature Reserve
En bussfärd en bit från stan kan man vandra genom regnskog upp till Singapores högsta punkt. Har man tur möter man massor av söta apor som kilar omkring i träden och över gångvägarna.

6. Sentosa Island
Ok, kommersiellt till tusen men rätt fint.. ta linbanan över och åk sen runt med gratiståget till de olika paradisstränderna.. palmer, vit sand.. och tjugotals lastbåtar på vattnet utanför.. Här finns även akvarium, fjärilspark m.m.

7. Little India
Upplev Indien i miniformat. Frossa i raita, naan-bröd, lassi, dhal... I nästan varje gatuhörn låg en vegetarisk restaurang - vilket paradis! Min favorit blev snabbmatsrestaurangen Komala där inredningen såg ut som på McDonalds men istället för hamburgare bestod menyerna av olika indiska vegetariska rätter. Om man vill känna sig ännu mer som om man vore i Indien besöker man Little India på söndageftermiddagen då ALLA indier i Singapore verkar hänga utanför tunnelbanestationen och på gator och torg.

8. Chinatown
I Lilla Kina hänger röda lyktor mellan husen och det finns massor av stånd med souvenirer, orientaliska kuddar, krimskrams m.m. Precis utanför ligger ett fint tempel och ännu ett "hawker centre".

9. Suntec City
Se världens största fontän! På kvällarna är det ljusshow och när man har tröttnat på att titta på fontänen kan man shoppa halva natten i köpcentret. Jag var där en söndagkväll och trots att klockan var efter 22 vimlade det av folk.

10. Singapore River
Ta en promenad utmed floden och kika på Merlion - statyn som är en blandning mellan en fisk och ett lejon, och den silvriga byggnaden som ser ut som en stor Durian-frukt (en extremt illaluktande frukt.. står till och med i tunnelbanan att det är böter för att ta med sig frukten dit..). Finns även en hel del (dyra) restauranger utmed floden och för några kronor kan man ta en båttaxi en bit framåt för att kika på pastellfärgade hus och parasoll-liknande tak vid Clark Quay.

11. Orchard Road
Shopping till tusen. Jag blev dock trött efter två affärer och satte mig ner och tog en kopp kaffe och morotskaka istället på ett luftkonditionerat kafé.. För den som är mer uthållig än så finns här dock de flesta märken och varuhus.

12. Tempel
Trots att Singapore känns väldigt high tech och skyskrapor finns här även massa vackra tempel i en väldig blandning på stil. Ett inrett i svart och rött med kinesiska tecken. Ett annat med massa färgglada figurer.. ett tredje pastellfärgat med tva tigerstatyer utanför.. I det fjärde vågade jag mig in.. Sri Srinivasa Perumal temple i Little India. Skorna tar man av sig utanför så det blev ett väldigt snabbt besök med tanke på den varma asfalten därinne på tempelgården.

13. Mustafa Center
Ett varuhus med fem våningar och ALLT möjligt. Mat i massor.. en hel gång med bara olika naan-bröd.. Elektronik, hushållsgrejer, skönhetsgrejer, handdukar, dukar, blommor, kläder, väskor.. kort och gott, ALLT! Dessutom har de öppet 24 timmar om dygnet. Det kan ju vara käckt om man vaknar mitt i natten och tänker "NEJ! Jag skulle ha köpt den där duken.." :-)

14. 3 för $10
I närheten av Mustafa Center ligger en hel drös med "de billigaste affärerna i Singapore".. Lustigt nog har de alla samma skylt: 'cheapest shop in Singapore'.. Egentligen mest en massa skräp men om man ska köpa lite souvenirer och presenter till dem därhemma är det rätt käckt. Ta 3 for 10$.. ta 6 for 10$ osv. Jag plockade till mig en kylskåpsmagnet och genast var den ettriga kvinnan i affären framme och sa att om jag tog 6 kostade det bara 10$.. annars 2$ for en.. kikade runt lite till med henne hack i häl... köpte sedan endast en magnet vilket hon inte kunde förstå.. (då skulle hon sett mitt kylskåp..)

15. Chijmes
En vacker, vit kyrka där innegården något oväntat gjorts om till en plats med massa restauranger och barer.

16. East Coast Park
Här kan man hyra cyklar eller rullskridskor och glida fram längs med stranden och havet, eller ha picknick i någon av de många bungalows som byggts jämte promenadvägarna. Enligt guideboken kan man även bada men i ärlighetens namn ser det inte så inbjudande ut..

17. Joo Chiat - Singapores malaysiska del
Ett kvarter öster om centrum, nära East Coast Park. Hit åker man med tunnelbanan och går av Paya Lebar MRT Station. Längs med Joo Chiat Road finns massor av fina "shop houses".. och på tvärgatorna finns en del tempel. I Lonely Planet finns en trevlig promenad att följa som tar en med förbi de flesta av dem.
http://www.the-inncrowd.com/joochiat.htm
http://www.betelbox.com/about_joochiat.htm

18. Gardens by the Bay
Trädgård vid havet där man kan fly undan storstaden en stund. Missa inte de futuristiska träden i metall och växter.. De är dock omöjliga att missa med tanke på att de är 25-50 meter höga.. Ligger i närheten av hotellet Marina Bay Sands.

Mina Singapore-album med foton och reseberättelser:
http://www.reseguiden.se/forum/resor/fyra-dagar-i-singapore-1385
http://www.reseguiden.se/forum/resor/downunder-singapore-2009-2922

Boende? Jag har bott i eget dubbelrum på vandrarhemmet Footprints i Little India och i sovsal på BetelBox i Joo Chiat. Båda helt ok, men Footprints läge är ju närmare centrum.

(Texten skriven 2007-2015.. om ställen stängt etc..)
Dela med andra:    

Kommentarer
Swesheila säger:
Hej! Har du några hotelltips i Singapore för en ensamresenär som ska stanna två nätter? Centralt, billigt och bra förstås vilket kan vara klurigt vad jag förstått...
Postat 2011-10-16 17:50  Anmäl
Jaoalle säger:
Härliga bilder och rolig blogg! Känner igen en hel del, kika gärna in min ganska nystartade "asienresor" blogg:

http://asienresor.blogspot.com/
Postat 2011-05-31 23:40  Anmäl
Christinee säger:
Många bra tips! Tack för det! :)
Postat 2010-09-23 04:22  Anmäl
Marika säger:
Tack för jäätebra tips! Detta ska skrivas ut och packas ner i resväskan =)
Kram Marika
Postat 2010-08-24 11:36  Anmäl
Faroflygkent säger:
Bra tips. Tack. Jag skall ner till Söderhavet i några veckor och hade tänkt stanna några dagar i Singapore istället för att bara byta plan där. Din lista ger en spännande bild av alla möjligheter.
Postat 2010-01-16 16:40  Anmäl
Sierra säger:
Tack för bra tips!
Postat 2009-12-19 17:20  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Banphe
Vackert!
2 juni 2010 21:27
Cra51
Cra51 säger om Ziestas bild "Världens största fontän? ":
Den var inte och leka med!
22 maj 2009 16:08