Vad ska du hitta på i påsk?

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Påsk ligger i år i slutet av mars och möjligheterna till påsk-kul är oändliga. Besök en storstad, hemma eller borta, och njut av shopping, hotell och varandra. Eller varför inte tjuvstarta sommaren på en varm strand söderut? Valet är ditt, var målar du dina påskägg i år?
Publicerad 31 januari 2024

Påsken står för dörren och med den också en hel del ledighet, för de allra flesta. Frossa i ägg, påskmust och godis, antingen i skidbacken, på stranden eller på någon spännande plats i vårt avlånga land. Påsklovet inträffar vecka 13 eller 14, beroende på var du bor, så nu är det hög tid att boka in just det du vill göra. Här ger vi dig våra bästa tips på påskens aktiviteter.

Sol och sommar - sista minuten och charter

Nu börjar snart köldbägaren rinna över för de allra flesta. Nu vill vi ha sol, värme och bara ben. Eftersom påsklovet är här inom en snar framtid är det en god idé att kolla utbudet på sista minuten-resor. För än så länge finns det resor kvar, men det är först till kvarn som gäller. Vad sägs om fyra dagar i Barcelona, en vecka på Malta eller Mallis? Möjligheterna är många och priserna överkomliga. En annan möjlighet är att boka en vanlig paket- eller charterresa. Kom hem nysolad och fräsch till april månad med allt vad det innebär. Vi har letat fram de mest prisvärda alternativen för dig som saknar sol och värme, men hellre vill använda pengarna till god mat och upplevelser på plats.
Jämför alla sista minuten-resor just nu

Skidsemester i Alperna

Att boka en alpsemester i sista stund kan bli dyrt, men du kan hitta bra priser om du vet vilka orter som är mest prisvärda. Österrike har oftast de billigaste priserna, här finns också väldigt bra afterski-möjligheter. Vi har letat fram de mest prisvärda områdena till dig.

St Anton i Österrike
Beläget i Tyrolen i Österrike, är en favorit bland skidentusiaster. Med ett imponerande skidområde, en del av Arlberg-regionen, erbjuder det över 300 km pister och fantastiska offpistmöjligheter. Bykärnan har charmiga alpina hus och en livlig atmosfär. St. Anton är känt för sitt pulserande nattliv och traditionella österrikiska kök.

Schladming i Österrike
En vanlig liten ort som förvandlas till ett mysigt skid-mekka på vintern. Det finns fyra berg runt Schladming som är fulla av skidbackar. Här finns det speciellt många bra backar för nybörjare. Priserna på restaurangerna i området är relativt låga, vilket gör Schladming till ett prisvärt resmål.

Livigno i Italien
Livigno lockar skidentusiaster med sina snöklädda vidder. Med breda välpreparerade pister är det både snö- och solsäkert ändå fram till maj. Efter en dag i backarna kan du njuta av den charmiga byns atmosfär och det breda utbudet av butiker och italiensk mat. Livigno har blivit framröstat som en av Europas bästa skidorter - flera gånger om.

Jämför alla resor till Alperna

Storstadsweekend

Temperaturerna i Europas storstäder börjar värmas upp och är varmare än de fjuttiga plusgraderna vi bjuds på här hemma. Ta med din partner eller kompisgänget och utforska en ny storstad. Vad sägs om sol och goda bakverk i Köpenhamn, shoppingtur och show i New York eller Paris, eller vandra i filmkulisserna till Game of Thrones i Dubrovnik? Möjligheterna är många.
Jämför alla weekendresor

Skidsemester i Sverige

När vi pratar om vintersemester är det inte bara Alperna som gäller. Vi har ju många fina skidorter även på hemmaplan, där du kan njuta av härlig skidåkning, våffelstugor, after ski och trollskogar. Här har vi valt ut några av våra Sverigefavoriter.

Sälen, Dalarna
Familjernas skidparadis. Här finns sju vintersportanläggningar; Hundfjället, Tandådalen, Lindvallen, Högfjället, Kläppen, Näsfjället och Stöten. Lindvallen och Hundfjället passar extra bra för barnfamiljen då till exempel maskoten Valle kommer på besök. Här finns även badhus om ni vill ta en paus från backen. I Tandådalen finns lite mer avancerad åkning och en populär after ski. Du kan även åka längdåkning och hundsläde på de flesta anläggningarna.

Åre, Jämtland
Hit vallfärdar såväl barnfamiljer som skidproffs och partyglada kompisgäng. Bara ett stenkast från pisterna finner du utmanande offpist. Vill du åka lite lugnare, i pistade backar finns det många att välja mellan, i olika svårighetsgrader. Åre har varit värd till otaliga världscuptävlingar och erbjuder därför fantastisk åkning, med bra beslysning på kvällarna. Åre by är otroligt mysig och har restauranger, uteställen och shopping som passar allas plånböcker. I närområdet ligger Åre Björnen som är ultimat för barnfamiljen och Duved som passar den som vill ha lite lugnare åk.

Säfsen, Dalarna
Säfsen är perfekt för barnfamiljen med ett brett utbud av fartfyllda och avslappnande aktiviteter för hela familjen. Här finns 17 nedfarter och massor av längdspår så risken att bli uttråkad är mycket liten. Områdets maskot Filurius bjuder på en massa roligt bus, och många bra erbjudanden för familjen. Barnen trivs kanon i Barnens Skidland medan mamma och pappa kan grilla korv i grillområdet alldeles i närheten. Besök gärna Säfsen söndag till torsdag så sparar du pengar som du kan lägga på annat kul.

Branäs, Värmland
Branäs blir mer och mer populärt för varje år. Här trivs de flesta. Här finns allt från svarta branter till flackare familjebackar för lek och lite långsammare åk. För barnen finns flera pulkabackar som är upplysta på kvällen, så att de minsta också kan få ha lite kul. Branäs erbjuder dessutom snögaranti hela säsongen, vilket innebär att du får pengarna tillbaka ifall inte minst två pister är öppna. I Branäs
Snowpark kan du flyga högt i big jump-hopp och i Pepsi Fun Park finns hopp, rails och boxar för de som inte är särskilt rädda av sig. För den som är lite mer försiktig finns en Big Air Bag där du kan testa nya trick, men vara säker på att landa mjukt.

Idre, Dalarna
World Cup i Skicross, 71 nedfarter, skoteråkning, längdskidor, samiska upplevelser och barnvänligt. I detta kompletta skidområde hittar du skidåkning i fyra väderstreck., vilket innebär att du alltid kan vara på sol- eller läsidan och trots att systemet är stort slipper du skidåkning på transportsträckor. Idre består av 4 anläggningar; Idre Fjäll, Fjätervålen, Idre Himmelfjäll och Grövelfjäll, så här kan hela sällskapet hitta något som passar dem, oavsett om du är nybörjare eller proffs. Här finns även Dalarnas brantaste (Chocken) och längsta backe (Dalarnas längsta). Den förstnämna har 46° lutning och den andra är 2800 meter lång.

Riksgränsen, Lappland
Det här skidområdet i de norra delarna av vårt vackra land lockar främst till sig skidåkare som föredrar offpist och lite mer utmanande skidåkning. Här finns 6 liftar, 29 pister och massor av offpist. I början av 1900-talet avvecklades Riksgränsen på grund av att man såg all snö som ett problem, idag lockar orten till sig skidåkare från alla jordens hörn. Gillar du att utmana dig själv ska du definitivt testa backarna Uffes Vägg, Rimfors och Nordalsfjäll. I den sistnämnda arrangeras NM i extremskidåkning i maj varje år.

Förutom dessa finns en massa bra anläggningar runt omkring i Sverige, här är några exempel:
- Isaberg, Småland
- Funäsdalen, Härjedalen
- Hovfjället, Värmland
- Kittelfjäll, Lappland
- Kungsberget, Gästrikland
- Sunne, Värmland
- Storlien, Jämtland
- Vemdalen, Härjedalen
- Ulricehamns Skicenter, Västergötland

Weekend på hemmaplan

Besök Göteborg, Stockholm, Malmö, Kalmar eller någon annan av våra härliga städer. Boka in ett härligt hotellpaket eller varför inte koppla av på ett av landets alla härliga SPA? Möjligheterna är många.
Hitta hotell på hemmaplan här.


Paket- och charterresor med avresa från 19-28 mars



Hotell på hemmaplan



Sista minuten med avresa från 19-28 mars



Skidresor till Alperna med avresa 19-28 mars