3 storstadsfavoriter i Australien

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Australien är mest känt för kängurus, milslånga stränder och världens största korallrev, men storstäderna är en av anledningarna att besöka denna spännande kontinent.
Publicerad 13 november 2017

Chilla på Bondi Beach i Sydney, shoppa i Brisbane eller smaka på delikatesser i kulturhuvudstaden Melbourne? Här är din guide till storstadsresan Down Under.

Sydney – Australias största stad

Sydney har fått ryktet som världens vackraste stad. Klättra upp på toppen av ikoniska Harbour Bridge ena dagen och ligg på Bondi Beach eller besök kängrus nästa. Här är några tips att se och göra i Sydney.

Att se i Sydney
Självklart är vårt första tips att du måste besöka Operahuset - Australiens största ikon. Sydney Harbour Bridge ligger rätt över viken från Operahuset. Här kan du promenera över bron eller varför inte testa Sydney Bridge climb, då gäller det att promenera i grupp högst upp på broräcket. Den utsikten över Operahuset och Sydneys grittrande hamn är enorm. Se en live-konsert i bohemiska Newtown där musik strömmar ut på gatorna från barer och caféer. Ta färjan til förorten Rozelle för att utforska det lokala förortslivet, spana på de vackra husen och de små härliga caféerna i området. Glöm inte heller att köp några härliga macaroons på Adriano Zumbo. Är du här en lördag mellan oktober - februari, då kan du se Sydneys himmel över Darling Harbour lysas upp av ett enormt fyrverkeri. Ett perfekt läge för drinkar, middagar eller romantiska promenader längs vattnet.

Strand, parkliv och utebio
Det är enkelt att ta sig till den kända stranden Bondi Beach med tåg eller buss. Här kan du bada, sola och ta surflektioner. Om du vill ta en fin promenad, gå från Bondi till Cogee. På sommaren hittar du utställningen “Sculptures by the sea” här, den största skulpturutställningen i världen - helt gratis. Att ta färjan fram och tillbaka från Circular Quay till Manly är ett billigt sätt att se Sydneys hamn på. Ta en i strandförorten Manly och slappa på stranden, testa surfing eller prova på standup paddle board. Slappna av med en picnic i Royal Botanic Gardens, en stor grön park som sträcker sig från Operahuset in genom stan. I Surrey Hills Centennial Park kan du också se en “moonlight cinema”, en utomhusbio som både visar nya filmer och gamla kulturfilmer. Öppet från december till mars, när sommaren intar i Sydney.

Shopping och uteliv
Älskar du designkläder? Prada, Chaneö, LV och många fler hittar du bland annat vid Martin Place eller gatorna Castlereagh, Elizabeth, George och King street. Paddington's Oxford Street har två kilometer med butiker av alla slag, även köpcentrumen Pitt Street Mall, Westfield Sydnet, Queen Victoria Buliding och Strand Arcade. De två sista är kända för dess vackra interiör. Vill du ut och festa? Då är Kings Cross, Surry Hills och Darlinghurst bäst. Kings Cross är Sydneys Red Light District, och här kan du dansa ända till morgonen och gå från bar till bar. Om du önskar ett lugnare ställe där du kan lyssna på bra musik, prata och dricka goda cocktails är Surry Hills och Darlinghurst de bästa ställena.

Flyg till Sydney
Hotell i Sydney

Melbourne – Australiens kulturella center

Australien är ett relativt ungt land, och detta syns tydligt på storstädernas stilrena och moderna arkitektur. I Melbourne är det däremot lite annorlunda. Staden är som Australiens Europa då arkitekturen är mer lik en europeisk storstad, fylld av kulturutbud, gatukonst, konserter och flerkulturella människor från hela världen.

Att se i Melbourne
Promenera runt i staden och se gatukonsten på egen hand eller med en guide för att få ännu bättre inblick i konstformen. Queen Victoria Market är den största utomhusmarknaden på södra halvklotet med över 600 återförsäljare. Gå hit på dagen eller på nattmarknad. Gourmethallen i art deco-stil är fylld med ostar, viner och delikatesser från hela världen - perfekt för foodies. Oavsett om du ska köpa något eller inte, så är detta värt ett stopp på resan. Staden har passion för café- och restaurangkulturen, små och trendiga caféer och gastronomiska upplevelser finns överallt.

Event
Melbourne är galen i sport, och ett måste när du är här är att se en cricket-match eller en hästkapplöpning. Klä upp dig i din finaste hatt och gå på derby - Melbourne Cup i november är årets event. Melbournes nattliv upplever du bäst på en rooftop-bar med fantastisk utsikt över staden och vattnet, eller på en pub med livliga uteserveringar. Bocka också av minst en av de kulturella event när du är i Melbourne. Oavsett om föredrar konserter, stand-up, jazz, opera, festivaler eller utställningar - Melbourne has it all!

Dagsturer
Från Melbourne kan du bland annat ta en dagastur till ikoniska Great Ocean Road och se De tolv apostlarna. Vägen dit är den vackraste i Australien, glöm inte din kamera! I Melbourne har du också möjliheten att uppleva vingårdarna i Yara Valley tillsammans med en vinexpert. De mest kända vinproducenterna i området är Punt Road, Balgownie Estate, Yering Ferm och Domaine Chandon. Här får du ett fotovänligt landskap, vinsmakning och lunch på en vingård. Om du vill till stranden kan du enkelt ta tåget till Brighton beach på 20 minuter från Melbourne. Här lyser strandstugorna i regnbågens alla färger.

Flyg till Melbourne
Hotell i Melbourne

Brisbane – Queenslands varmaste stad

Brisbane ligger i Queensland, och har därför ett varmare klimat än Sydney och Melbourne. Den moderna staden reser sig som stolpar ur marken med sina höga skyskrapor och delas av Brisbane River. Här finns oändliga shoppingmöjligheter och många restauranger och caféer.

Att se i Brisbane
En sväng till South Bank är ett måste när du är här. Här hittar du en lagun med strand där du kan kyla ner dig och parker, restauranger, caféer, butiker och museum vid flodbanken. Du får också en bra utsikt från parishjulet Wheel of Brisbane. Kättra upp i ikoniska Story Bridge för en spektakulär utsikt över staden, dag som natt. Du kan också paddla kajak upp över Brisbane River på kvällstid i en självlysande kanot som speglar sig i vattnet på fredagar. Eventet avslutas med en öl och en god middag.

Shopping och uteliv
Shopping hittar du i hjärtat av Brisbane - kallat The City. Området har mer än 1000 butiker att välja mellan, och störst antal flagship-butiker i Queensland. Här hittar du bland annat Queens Street Mall, Australiens största köpcentrum med över 600 butiker. Vill du shoppa lite mer udda saker hittar du det i Fortitude Valley och Paddington som bjuder på retro och urbant mode, vintage och bohema antikvitetsbutiker. Fortitude Valley är också Brisbanes absolut bästa nöjeskvarter med mängder med barer, klubbar och restauranger. Spana in The Tivoli eller The Zoo för livemusik, The Met för tre våningar med dansgolv med olika musik eller Elixir Rooftop Bar för en mer laidback stämning. Testa också The City för några av stadens bästa uteställen, eller Eagle Street Pier nere vid älven för restauranger och barer.

Utflykter och dagsturer
North Stradbroke Island är bara en kort färjetur utanför Brisbane. Här kan du bland annat se delfiner, bada, paddla kajal och fiska. Det finns också dagsturer till bland annat Gold Coast's Surfers Paradise, Moreton Island eller Noosa för att uppleva mindre byar och öar med strand, surfing och natur. Om du vill ha en grön naturupplevelse efter några dagar bland skyskraporna åker du 90 minuter utanför staden till Nightfall's Luxury Wilderness Camp. Njut av mat runt öppen eld och sov i lyxtält under stjärnorna i den gamla regnskogen Lamington National Park.

Flyg till Brisbane
Hotell i Brisbane

Planera din resa till Australien med Reseguidens sökmotor:
- Flyg till Australien
- Hotell Australien
- Hyrbil Australien


Erbjudande Australien