Stor ö-guide till Grekland

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Källa:Shutterstock
Källa: Shutterstock
Källa: iStock
Källa: iStock
Grekland har tusentals öar, den ena vackrare än den andra. Det spelar ingen roll hur kräsen du är, här hittar du garanterat din favorit. Våra favoriter hittar du här.
Publicerad 16 januari 2019

Den grekiska övärlden består av nära 6000 öar, varav ungefär 200 är bebodda. Du kan därför ö-hoppa i Grekland under flera år utan att behöva besöka samma ö mer än en gång. Om du inte vill förstås. Det är lätt att förälska sig i en ö och sedan vilja återkomma år efter år. Något som binder samman de flesta öar är den ljuvliga tzatzikin, den enkla arkitekturen och solen som nästan alltid strålar från en klarblå himmel. Vill du festa, shoppa, upptäcka natur och kultur, eller vill du bara ligga på en handduk i sanden och njuta av värmen? Det finns en ö för alla. Valet är ditt.

Zakynthos

Den här ön är den sydligaste av De Joniska öarna, med vidunderliga stränder, ett frodigt landskap och behagligt klimat. På öns väst- och nordkust kan de se de karaktäristiska klipporna som stupar ner i havet, med badvikar och hemliga sandstränder som endast kan nås med båt. Zakynthos är också ett bra alternativ för dig som reser med barn. Öns syd- och östkust är barnvänlig med långa stränder som är långgrunda och barnvänliga. Uteliv finner du i turistorterna Argassi och Laganas, speciellt i den sistnämnda. Staden Tsilivi har blivit otroligt populär, med sina oliv- och pinjeträd. Höjdpunkten på ön är bland annat en av Europa mest fotograferade stränder – Navagio Beach, med det förlista skeppet Smugglers Wreck som är halvtäckt av sand och omgivet av flera stora grottor i klipporna, samt havssköldpaddan Caretta Caretta som kan bli över 2 meter långa och 200 år gamla.
Se alla charterresor till Zakynthos här

Kefalonia

Den här vackra ön tillhör de Joniska öarna, och här möts du av gröna dalar, turkost vatten och höga berg. Diktatorn Metaxa härstammar från ön, och här spelades även filmen “Kapten Corellis mandolin” med bland annat Penélope Cruz in. Myrtos Beach som är en av Europas vackraste stränder ligger på öns nordvästra sida och består av vita, lena, lite större stenar, samt turkosblått vatten. För att ta dig hit måste du gå nerför en brant sluttning, vilket gör den otillgänglig för barnfamiljer och äldre. Två barnvänliga stränder är däremot Makrys Gialos och Platys Gialos, som ligger i charterorten Lassi. Ön lockar även med många häftiga naturfenomen, välj mellan droppstensgrottor, en underjordisk källsjö som ändrar färger och ett hål i marken där havsvattnet sugs ner i underjordiska tunnlar tvärs igenom ön.
Se alla charterresor till Kefalonia här

Karpathos

Mellan Rhodos och Kreta, i ögruppen Dodekaneserna, ligger den här avlånga och smala ön. Här får du Grekland på riktigt. I de norra delarna kan du möta kvinnor i folkdräkt och här tar de seder och traditioner på allvar. De södra delarna är mer turistanpassade, men ändå långt ifrån sina grannöar. Här trivs du som uppskattar lugn och ro, som vill uppleva Grekland på riktigt och som gillar vindsurfing. Ön har även vackra stränder och prisnivån är relativt låg.
Se alla charterresor till Karpathos här

Amorgos

På den här vackra ön spelades filmen “Det stora blå” in 1988, och det är lätt att förstå varför de valde just den här platsen. Här finns fina stränder med klarblått vatten, vackra vandringsleder, spännande grottor och riktigt bra dykspots. I Amorgos stad kan du strosa omkring i smala gränder, besöka ett slott från 1200-talet, njuta av de vackra husen täckta av bougainvilleträd eller bara ta det lugnt på en av de mysiga tavernorna som finns här. Lokalbefolkningen är väldigt välkomnande och bli inte förvånad ifall de vill bjuda dig på en “psiméni”, som är en shot av raki. Ön som ligger i ögruppen Kykladerna erbjuder inga charterresor, men du når enkelt Amorgos med båt via till exempel Aten eller Santorini.
Se alla flyg till Aten här

Kos

Dodekanesernas tredje största ö, Kos, var tidigare känd för att vara en ö som kryllade av överförfriskade skandinaver och engelsmän, och skrämde därför bort barnfamiljerna. I dag är barnfamiljerna öns främsta målgrupp, och det märks att de satsat mycket på bra restauranger och snygga familjehotell. Kardamena passar extra bra för dig som reser med barn. Självklart kan du fortfarande gå på en galen barrunda i Kos stad, om det är det du är ute efter, men både staden och ön har mycket mer än så att erbjuda. Här finns många vackra sandstränder, där Paradise Beach är den mest populära, pittoreska byar, intressanta sevärdheter och många vattensporter att välja mellan.
Se alla charterresor till Kos här

Naxos

Familjevänligt badparadis med spännande historia. Så kan man kortfattat beskriva denna fantastiska ö. Ön som är den största och grönaste i ögruppen Kykladerna lockar med såväl olivlundar och citrusträd, som bysantiska kapell och storslagna utsikter. Ta en dagstur upp i bergen och besök pittoreska byar som Apollanas, Apeiranthos och Chalkio, där du kan strosa omkring på marmorbeklädda gator. De mest populära stränderna bland barnfamiljer är långgrunda Agia Anna, Agios Prokopios och Plaka. Vill du vara mer för dig själv passar östkusten bäst, där du kan upptäcka många små badvikar. Vinguden Dionysos levde enligt mytologon på ön och lärde då invånarna att odla vin, något som märks tydligt. Även marmorn kommer från Naxos, här har man hittat statyer som är mer än 2600 år gamla.
Se alla charterresor till Naxos här

Milos

Hästskoformad ö som tillhör ögruppen Kykladerna. Här finns över 70 stränder att välja mellan, och på grund av öns form har du nära till vattnet oavsett vart på ön du bor. Marken här är vulkanisk så klipporna och marken skiftar i olika färger, allt från kritvitt till gult och rödbrunt. Det är otroligt vackert i kombination till det turkosblå vattnet. Medan vissa delar på ön påminner om månlandskap, finns det på andra platser härliga sandstränder och turkosa laguner. Milos är förvånansvärt orörd och här möter du betydligt fler semestrande greker än andra skandinaver. Det finns många mysiga orter att besöka, där hamnstaden Adamas är den som bjuder på mest liv och rörelse. Här hittar du bland annat butiker, tavernor och barer.
Se alla charterresor till Milos här

Folegandros

Det är inte många öar i Grekland som har så mycket skönhet koncentrerad på så liten yta. Här finns en enda asfalterad väg och ordet stress existerar inte här. Så fort du går i land sjunker axlarna, här trivs du som uppskattar lugn och vacker natur. Galna och blöta partynätter existerar inte här. Folegandros, som är döpt efter kung Minos son, är en av de minsta öarna i ögruppen Kykladerna. Öns huvudort Chora är en av Greklands mysigaste byar, här kan du strosa omkring i vita gränder upplysta med färgglada lampor, njuta av en Mytos i skuggan av ett träd på något av alla små söta torg och bara njuta av att leva i nuet. Här finns dessutom inga fordon, vilket gör stämningen ännu mer harmonisk. Ön bjuder på många vackra badvikar, varav flera av dem endast nås med båt. Res hit på egen hand med båt från till exempel Aten eller Santorini.
Se alla flyg till Santorini här

Leros

Leros är en grön ö som tillhör ögruppen Dodekaneserna, precis som grannön Kos. Här finner du Grekland som det en gång var, orört, lugnt och lite mystiskt. Här kan du upptäcka såväl krigstunnlar som lugna fiskebyar och inbjudande badvikar. Leros är även känt för sin matkonst, här blir gourmanden sällan besviken. Ön har några av landets bästa fisktavernor, kanske för att de håller hårt på sina familjerecept. På Leros trivs barnfamiljer som uppskattar lugnet, samt du som uppskattar god mat och spännande historia. Stränderna i Gounaviken, samt Alindastranden, är långgrunda och passar perfekt för plaskande barn. Ta gärna en cykel- eller biltur och upptäck din favoritstrand eller vik. I semesterorterna Agia Marina och Platanos är det mest liv och rörelse, men fortfarande råder ett lugn som många av de större öarna saknar.
Se alla charterresor till Leros

Mykonos

Glamorös paradisö som lockar med hippa barer och ett sent och påkostat nattliv. Det är ingen tillfällighet att du hittar en välbesökt Louis Vuitton-butik här. Trots sin hippa approach finner du lugna ställen och en frisinnad anda, hit reser många från världens gaykretsar och njuter av de vackra vyerna. Mykonos har många underbara stränder med fina hotell, strandklubbar och underhållning. Stränderna Platis Gialos och Agios Ioannis passar bäst för barnfamiljen, medan Psarou och partystranden Paradise Beach passar dig som gillar party och lyx. Som du kanske sett på många bilder härifrån stoltserar Mykonos stad med sju gamla väderkvarnar som är vackert placerade intill vattnet. Då ön är relativt liten går det enkelt att ta sig runt på upptäcktsfärd med bil, taxibåt eller moped.
Se alla charterresor till Mykonos här

Här är fler öar du inte får missa:

Santorini
Korfu
Kalymnos
Lefkas
Skopelos
Thassos
Symi
Lesbos
Kreta
Amorgos
Tilos
Paros
Alonissos
Syros
Samos
Chalki
Skiathos
Antiparos


Charterresor till Grekland



Flyg till Aten