Soliga skidorter i Alperna

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Skistore.se
Foto: Shutterstock
Foto: Skistore.se
Foto: Shutterstock
Foto: Skistore.se
Manchesteråkning, snögaranti, glaciärer, klarblå himmel, offpist-åkning, strålande sol, bastubad och gungande after ski med värmande gluhwein eller svalkande öl. Alperna har allt, och lite till. Här fokuserar vi på de orter som bjuder på extra mycket solsken.
Publicerad 31 januari 2016

En skidsemester med slask och gråmulen himmel är inte riktigt detsamma som en vecka fylld av solsken, perfekta snöförhållanden och solkyssta kinder. Vi har frågat några av Sveriges främsta skidresearrangörer om vilka som är deras Alpfavoriter där solen skiner extra mycket. Här delar vi med oss av dessa.

Italien


Livigno

Lev ”la dolce vita” i ”Lilla Tibet”, som Livigno också kallas. Hit åker du som älskar att njuta av sol, bra skidåkning och riktigt god mat. Här finns också prisvärd shopping, ett hett nattliv och självklart en massa sol. 5 soltimmar per dag i början av året om vi ska vara exakta. Pistutbudet är stort, du kan välja att lapa sol i hela 12 svarta, 37 röda och 29 blå pister. Reser du med barn finns ra batterade barnpriser, skidskolor och en Kindergarden för barn mellan 3 och 7. Res hit med Lion Alpin och Langley.
Skidresor till utvalda hotell i Livigno

Cervinia

Med ett snitt på 4,35 soltimmar per dag under början av 2015 är det omöjligt att inte komma hem solbränd och fräsch. Att området, som ligger i Aostadalen, också är väldigt snösäkert gör orten till det perfekta tillhållet för skid- och solfantasten. Ta chansen och upplev två länder på samma vecka, liftkortet gäller nämligen i både Italien och Schweiz och totalt finns cirka 130 pistade nedfarter. Här finns gott om långa och breda pister för hela familjen, och barn födda efter 31 oktober 2010 åker gratis. Res hit med Langley och STS Alpresor.
Här hittar du din soliga paketresa till Cervinia.

Sauze d´Oulx

Här föddes den italienska skidåkningen och orten stod som värd för flera tävlingar under OS 2006. Som om det inte vore nog bjuder Sauze d´Oulx på 4,65 soltimmar per dag, perfekt för dig som vill slå dig ner med ett glas bubbel i solskenet. Förutom grym skidåkning i det gigantiska skidsystemet lockar den pittoreska byn med omtyckta restauranger, caféer och vinbarer. Ytterligare ett plus är att Turins flygplats ligger endast 1 timme bort. Det betyder mer sol och framför allt mer skidåkning. Res hit med STS Alpresor.
Här hittar du din soliga paketresa till Sauze d´Oulx.


Val Gardena

Med ändlösa skidmöjligheter, 1220 kilometer pist, 450 liftar och 12 skidorter, samt en sol som strålar 4 timmar per dag är det här en riktig pärla för skidfantasten. Val Gardena är en dal som består av byarna Selva, St. Christina och Ortisei. Här hittar du många möjligheter till att förutom lapa sol, även äta och dricka gott. För dig som hellre åker skidor på längden har du hela 126 kilometer skidspår att välja mellan. Glöm inte solglasögonen! Gillar du att avsluta kvällen med party finns det gott om möjligheter där du kan dansa loss ända till solen går upp. Res hit med STS Alpresor.
Här hittar du din soliga paketresa till Val Gardena.

Frankrike


Serre Chevalier

Kombinera några dagars skidåkning med en solig weekend vid Medelhavet. Mindre än tre timmar bort väntar strand och uteserveringar. Du som reser till Serre Chevalier föredrar härlig skidåkning och god mat och dryck, framför en galen kväll på ett afterski-hak. Serre Chevalier stoltserar med hela 300 soldagar per år, så en härlig gogglesbränna är nästan en garanti. Trots mycket sol håller backarna hög standard. Besök Le Loup Blanc för en måltid att minnas. Res hit med Langley.

Chamonix

Skidorten med det lilla extra. Eller med extra extra rättare sagt. Här trivs såväl nybörjaren som bergsklättraren, partygänget och offpist-fantasten. Med bra restauranger, en mysig by och bra shopping lockar Chamonix även till sig mor- och farföräldrar som mer än gärna håller ett öga på barnbarnen samtidigt som de njuter av sol och frisk luft. Gillar du att åka offpist ska du hålla till vid Grand Montets – världens bästa skidberg. Här finns gott om offpistytor, korridorer och magisk skogsåkning. Lägg till 3,66 soltimmar om dagen och ett hett nöjesliv också och valet är enkelt. Chamonix it is! Res hit med Langley och STS Alpresor.

Alpe d’Huez

Barnvänligt, snösäkert och 300 soldagar per år. Vad väntar du på? Du som gillar utmanande åkning hittar adrenalinkickar uppe på Pic Blanc, medan du som gillar lite lugnare åkning hittar fantastisk smöråkning närmast byn. Möts ni på mitten finns det gott om pister i regnbågens (nästan) alla färger att välja på. När benen värker finns det gott om möjligheter till avkoppling. Samla dina sinnen i ett skönt yogapass, med en skön spabehandling eller en simtur. Föredrar du lite mer fart finns en utomhusrink för skridskoåkning. Res hit med Langley.
Här hittar du din soliga paketresa till Alpe d’Huez.

Österrike


Bad Gastein

Med palatsliknande byggnader, vattenfall och spår av den exklusiva kurorten orten en gång var är det lätt att förälska sig i Bad Gastein. Struntar du fullkomligt i historia och kultur och hellre fokuserar på party finns här goda möjligheter till pjäxdans tills solen går upp, framför allt på ortens hetaste uteställe, Silver Bullet Bar med livemusik varje kväll. Vill du festa med andra skandinavier passar Haeggbloms afterski bra. Även i Bad Gastein kan solglasögon vara en bra idé, här skiner solen 4 timmar om dagen. Skidåkningen är minst lika bra som afterskin med 210 kilometer pister med fallhöjder på upp till 1 500 meter. Här kan du välja mellan fem skidsystem med backar i varierande svårighetsgrad. Res hit med STS Alpresor och Lion Alpin.
Här hittar du din soliga och festliga paketresa till Bad Gastein.

Saalbach

I Saalbach skiner solen i 4 timmar per dag, afterskin är världsberömd och även skidåkningen hamnar högt på alla listor. En komplett skidort med något för alla, inklusive gott om sol. Nu i vinter växer området ytterligare, då det kopplas ihop med grannbyn Fieberbrunn via en ny lift. Det här gör att du nu kan släppa loss i hela 270 kilometer pister. Saalbach är en väldigt gemytlig skidort med charm och traditioner. Du kan dessutom åka skidor hela vägen ner på torget, tack vare att huvudliftarna går ända ner i centrum. Res hit med STS Alpresor och Lion Alpin.
Här hittar du din soliga och roliga paketresa till Saalbach.

St Anton

En av Alpernas mest snösäkra skidorter och medlem i sällskapet ”Best of the Alps”, 3 soltimmar per dag och ett hett nattliv. Österrike pärla levererar! Missa inte skogsåkning i Stuben, afterski på Mooserwirt och Krazy Kanguruh mitt i backen samt att liftkortet innefattar fyra andra byar. I St Anton åkte man skidor redan 1895 och här startades världens första skidskola. Dessutom kan du utforska mer än 350 kilometer pister och 200 kilometer offpiståkning. Res hit med Langley, STS Alpresor och Lion Alpin.
Här hittar du din soliga och roliga paketresa till St Anton.

Tips!

- Ju senare du åker på sägongen, desto mer sol. Risken är dock att snökvalitén kan vara något sämre. Förmiddagarna kan under sen säsong vara bättre än eftermiddagarna. Vecka 10 till 14 brukar vara ultimat för mycket sol och bra skidåkning. En solig påsk i Alperna kanske?
- Glöm inte att smörja in ansikte och läppar med solfaktor, solens strålar är starka och du får en finare färg om du inte bränner dig.

Paketresor till Alperna

Prisvärda skiderbjudanden