Sex svenska strandhotell

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Öland, Shutterstock
Foto: Booking.com
Foto: Sudersands Resort
Foto: Hotell Floras Trädgård
Foto: Strandflickornas Havshotell
Foto: Örenäs Slott
Foto: StrandNära Bed & Breakfast
När vårt avlånga land äntligen tar på sin sommarskrud är mysiga boenden på hemmaplan populära, speciellt om de ligger nära ett dopp. Här är sex smultronställen som har det lilla extra.
Publicerad 29 april 2020

1. Hotell Gässlingen, Skanör

25 minuters bilresa från centrala Malmö ligger detta eleganta och mysiga hotell. Bara en kort promenad bort ligger Skanörs vita, finkorniga sandstränder och Skanörs mysiga centrum. Alla hotellets rum har trägolv, ljusa färger, gratis WiFi och badrockar. I restaurangen serveras god mat tillagad med ekologiska och närproducerade råvaror. Under sommarhalvåret kan du njuta av ett dopp och en god drink på terrassen vid utomhuspoolen. Hotellet har även bubbelpool, massagebehandlingar och konferensmöjligheter. Tänk på att det oftast kostar lite mer under Falsterbo Horse Show (4-12 juli varje år) och att du då behöver boka i god tid. Till Skanör tar du dig enkelt med bil eller buss från till exempel Malmö.

Läs mer och jämför priser på Hotell Gässlingen

2. Sudersands Resort, Fårö, Gotland

Fårös första hotell ligger alldeles i närheten av den fina sandstranden Sudersand. Just denna strand har flera gånger blivit nominerad till Sveriges finaste sandstrand och det är inte svårt att förstå varför. Förutom att stranden är barnvänlig och långgrund finns här även restaurang, kafé, glassbar, kiosk och minigolf. Hotellet har 9 dubbelrum och 3 enkelrum och är nybyggt med modern inredning. Intill hotellet finns en pool, två vedeldade badtunnor, ett grillhus, en vedeldad bastu och en nybyggd bastu med inspiration från Marocko. Från Visby till Fårösund är det cirka fem mil, och därifrån tar du en färja över till Fårö som tar cirka sju minuter och avgår varje halvtimme. Ifall ni vill se er omkring på Fårö rekommenderas en bil, då ön är större än man kan tro.

Läs mer och jämför priser på Sudersands Resort

3. Hotell Floras Trädgård, Öregrund

I idylliska Öregrund, endast ett stenkast från salta bad och hamnen, ligger det här mysiga hotellet. Huset som är från förra sekelskiftet har sju rum som alla är döpta och inspirerade av den svenska floran. Rummen är ganska enkla, men ljusa, fina och luftiga. Att efter en lugn och skön natt mötas av doften av nykokt kaffe och nybakt bröd är som balsam för själen. Om vädret tillåter kan du avnjuta din frukost ute i den lummiga trädgården. I trädgårdskafét serveras goda mackor och en omtalad kakbuffé där Annas kanelkaka är en återkommande favorit. Öregrund ligger cirka 16 mil norr om Stockholm, mellan Norrtälje och Gävle. Hit tar du dig enklast med bil, båt eller med buss 811 från Uppsala.

Läs mer och jämför priser på Hotell Floras Trädgård

4. Strandflickornas Havshotell, Lysekil

Endast sju steg från havet ligger denna idyll med anrik historia kopplad tll Konung Oscar II och hans täta besök i området. Här kan du välja mellan rum som Hannas Pigkammare, Kaptensrummet och Havsateljén. Den sistnämnda erbjuder förutom svårslagen utsikt även egen brygga för svalkande morgon- och kvällsdopp. Här finns 21 rum i huvudbyggnaden som alla har eget badrum, TV och gratis internet. I Havsateljén och Badpaviljongen har man medvetet valt bort TV, här är det meningen
att ni ska njuta av utsikten och varandra. Den goda, hemlagade maten serveras i hotellets charmiga matsal, det vackra orangeriet, i syrénbersån eller med svårslagen utsikt på berget. Skulle hotellet vara fullbokat ligger strandflickornas charmiga annex Strandvillan alldeles intill. Lysekil ligger cirka en timme norr om Göteborg, och hit kan du ta dig med bil, buss eller färja. Färjan tar cirka 10 minuter och avgår var 20:e minut.

Läs mer och jämför priser på Strandflickornas Havshotell

5. Örenäs Slott, Ålabodarna

Har du alltid drömt om att bo på ett slott? Nu behöver det inte vara en dröm längre. Örenäs slott erbjuder sagolika omgivningar med utomhuspool, golf, promenader i slottsparken och utflykter till Ven. Örenäs har 115 hotellrum och totalt 230 bäddar, slottet har 10 rum och en svit och i de anrika byggnaderna Maryhill och Amelieminne finns 13 vackra herrgårdsrum. Njut av något av slottets paket; Träningshelg, Afternoon tea, Örenäspaketet… Fira födelsedagen här, bröllop, Mors dag eller en vanlig tisdag. Priserna är dessutom ganska rimliga. Med korta avstånd till städer som Malmö, Ängelholm, Landskrona, Köpenhamn och Helsingborg går det utmärkt att kombinera en shoppingweekend med en vistelse på detta vackra slott.

Läs mer och jämför priser på Örenäs Slott

6. StrandNära, Stora Frö, Öland

Ett makalöst mysigt, litet ekohotell, i skandinavisk badhotell stil, med naturliga material och färger, där hållbarhet på alla plan ligger i fokus. Erica och Mikael som driver StrandNära brinner verkligen för det de gör och det märks att de lagt ner sin själ i det här. StrandNäras rum ligger kring en skyddad och lummig innergård, och du kan välja mellan att bo i ett trädgårdsrum eller i ett rum på övervåningen i villan. Det här är ett av Ölands äldst bevarade badpensionat, byggt redan 1926 och mycket av den gamla charmen finns kvar. StrandNäras KRAV-märkta servering är listad som en av Sveriges bästa ekorestauranger i White Guide och här är det fullt fokus på ekologiska råvaror från lokala producenter. Grönsaker, blommor och bär plockas i den egna ekoodlingen och alla rotfrukter och ägg kommer från Botulf på biodynamiska Solmarka Gård där hönsen springer fritt. Du hittar StrandNära mellan Färjestaden och Mörbylånga på Ölands södra västkust.

Läs mer och jämför priser på StrandNära

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige


Erbjudanden - Spa & Hälsa