Miniguide till Cancun

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: iStock
Den mexikanska staden Cancun har några av världens vackraste stränder. Som bonus kan du också njuta av grym shopping, flera bra golfbanor och en mängd restauranger och barer med fantastisk mat. Cancun har något för alla.
Publicerad 16 november 2017

De flesta som flyger till Mexiko från Sverige väljer att besöka orterna på Yucatanhalvön, där Cancun är en av de största. Det är även här den stora internationella flygplatsen ligger. Staden, som tidigare var en sömnig fiskeby, har vuxit enormt och erbjuder nu shopping och kulinariska upplevelser i världsklass. Dessutom finns här kritvita stränder, ett ljummet turkost hav och några av världens bästa golfbanor. Staden har fått ett oförtjänt dåligt rykte om att bara vara ett ställe dit unga och festsugna amerikanare åker för att fira Spring Break. Cancun har visserligen ett pulserande nattliv, men staden och närområdet har så mycket mer att erbjuda. Vill du ändå undvika partysugna amerikanare brukar skolornas Spring Break infalla i mars.

Kritvita stränder + turkosa vågor = sant!

Med över 2 mil av kritvit sandstrand och inbjudande turkost vatten med badkarstemperaturer är det omöjligt att inte spendera största delen av semestern här. Strandremsan är formad som en sjua och ju längre söderut du kommer desto bredare är stränderna. Alla stadens stränder är öppna för allmänheten och nedanför de större hotellen finns bekväma solsängar att hyra. Delar av stranden, som till exempel Playa Chac-Mool, Playa Marlin och Playa Ballenas är perfekt för dig som gillar vattensporter och lite större vågor. Reser du däremot med barn är stränderna Playa Tortugas och Playa Caracol i norr bäst med sitt lugna och grunda vatten.

Shop ´til you drop

Det är nästan omöjligt att besöka Cancun utan att komma hem med en betydligt tyngre resväska än när du åkte. Här finns shopping i alla dess former. Besök gärna Coral Negro Flea Market, där du kan hitta allt från fina mexikanska souvenirer till traditionella t-shirts och smycken. Vill du gå loss på sombreros, tequila eller silversmycken är Market 28 något för dig. För dig med stor plånbok eller för dig som vill fönstershoppa ska du bege dig till Luxury Avenue där du hittar butiker som Cartier, Burberry och Fendi. Den bästa shoppingen hittar du ändå i något av köpcentren La Isla Shopping Village och Plaza Las Americas, som ligger utomhus och har små kanaler. Här finns allt du kan tänka dig, inklusive lekplatser, biografer och riktigt bra restauranger.

Mexikansk mat & andra delikatesser

I Cancun behöver du aldrig gå hungrig, här finns ett enormt utbud av mat från alla världens hörn. Det spelar ingen roll om det är fransk, italiensk, amerikansk, mexikansk eller japansk mat du är sugen på. Här finns allt. Många av restaurangerna ligger längs Boulevard Kukulkan och erbjuder ofta livemusik. Restauranger du kan hitta i området är enklare matställen som Hooters, Bubba Gump och Hard Rock Café, men självklart även mer kulinariska upplevelser som på till exempel Casa Rubi, Grill 14 och La Madonna. Upplev riktigt god mexikansk mat på La Destileria, där du också kan smaka av husets egenhändigt producerade tequila i alla dess former. På Outback Steakhouse kan den som vill testa goda australiensiska specialiteter. En favorit är restaurangen 100 % Natural som serverar mat som är bra för kropp och själ.

Uteliv i världsklass

För dig som vill så kan Cancun erbjuda ett nattliv i världsklass och här kan du festa tills solen går upp. Det finns nattklubbar och barer för alla åldrar och smaker. På flera av de stora nattklubbarna betalar du ofta lite mer i inträde för att få ett armband som ger dig öppen bar under hela kvällen. Skulle du vilja besöka flera klubbar och barer under en och samma kväll finns det flera Bar Hopping-turer att välja mellan. De största och mest kända nattklubbarna är Coco Bongo, The City, Dady O’s, Palazzo, Mandala, Mandala Beach, Elevate Ultra Club & Sky Garden, Señor Frogs och Sweet Club. Coco Bongo är verkligen en upplevelse utöver det vanliga och något att minnas för resten av livet. Föredrar du barer framför nattklubbar är Congo Bar, Las de Guanatos och Carlos n' Charlie's tre säkra kort.

Spännande dagsutflykter

Vill du se och göra saker utanför Cancun finns det mycket att välja på. Besök en av öarna Isla Mujeres eller Holbox och varva ner på någon av de vackra sandstränderna. Här är det perfekt att snorkla, dyka, surfa eller att bara ta det lugnt i en hängmatta med en svalkande drink. Är du inte sugen på att dyka men ändå vill se vad som finns under ytan är ett besök till The Interactive Aquarium att rekommendera. Man kan inte semestra i området utan att besöka Chichen Itza, en av mayafolkets heliga platser och med på UNESCO´s världsarvslista. Det tar cirka 2,5 timme att ta sig hit från Cancun och du får trängas med många andra turister men det är det helt klart värt. Ta gärna en tur till semesterorterna Playa del Carmen eller Tulum där stranden är om möjligt ännu finare. Ett besök på Xcaret Park ger dig härliga upplevelser som att simma med delfiner eller att snorkla i underjordiska grottor. Ett måste för barnfamiljen och dig med barnasinnet kvar.

Här bor du

De allra flesta hotell ligger i Cancun Hotel Zone, där allt är uppbyggt runt turismindustrin. Här bor du också nära stranden. Vill du bo nära lokalbefolkningen är det i Downtown du ska bo. I båda områdena finns boenden i alla priskategorier. Föredrar du hostel är Poc Na Hostel och Nomadas att rekommendera. Har du tänkt att lägga lite mer pengar på ditt boende, eller i alla fall vill ha ett eget sovrum finns det massor av hotell att välja mellan. Några av de mest populära hotellen är Le Blanc Spa Resort, Live Aqua Cancun All Inclusive och Hard Rock Hotel. Se till att hitta ett hotell som passar just din smak och plånbok, oavsett om du vill bo på stranden eller med närhet till shopping.

Så tar du dig hit

Alla de stora charterbolagen som TUI, Ving och Apollo flyger direkt till Cancun på ungefär 12 timmar. Väljer du att resa med reguljärflyg blir det ofta att man flyger via USA - då måste du komma ihåg att ansöka om visum i USA också. Flygtiden varierar beroende på antal mellanlandningar. Du tar dig enklast runt i Cancunområdet med taxi, buss eller hyrbil. Bussarna avgår oftast från Downtown Cancun.

I Reseguidens sökmotor hittar du din resa till Cancun:
- Charter till Cancun
- All Inclusive till Cancun
- Reguljärflyg till Cancun
- Hotell i Cancun
- Hyrbil i Cancun


Charter till Cancun



Erbjudanden Mexico